Het belang van voldoende slaap

Een volwassen persoon heeft gemiddeld zeven à acht uur slaap per nacht nodig. Erg belangrijk, met name om ziektes op afstand te houden. Helaas komen we hier echter vaak niet aan toe.

Ook op korte termijn heeft onvoldoende nachtrust al gevolgen. Je concentratie neemt af en helder nadenken is moeilijk. “Acht uur slaap heb je nodig. Elk gemist uur slaap brengt onherstelbare schade toe“, aldus onderzoekers.

Vermoeidheid

Hoe je je nachtrust kunt verbeteren? Zet een eerste stap door onderstaande simpele tips in praktijk te brengen:

1. Vermijd blauw licht
Blauw licht van bijvoorbeeld je smartphone belemmert de aanmaak van melatonine – ook wel het slaaphormoon genoemd. Dit maakt het niet alleen moeilijker om in slaap te vallen, maar ook om in diepe slaap te blijven.

2. Drink niet te veel water
Ondanks dat voldoende water drinken goed voor je is, probeer dit te doen tot twee uur voor het slapengaan. De plaspauzes ’s nachts verstoren je nachtrust en maken het lastig om de slaap te hervatten.

3. Sport ’s ochtends of overdag
De adrenaline die vrijkomt tijdens het sporten, geeft veel energie. Daarom is het minder verstandig om ’s avonds te sporten; hierdoor val je moeilijker in slaap.

4. Koffie
Hoewel de mate van het effect dat cafeïne op het lichaam heeft bij ieder verschilt, is het verstandig om na 15.00 uur geen koffie meer te drinken. Het kan nl. even duren voordat de stimulerende stof het lichaam verlaat.

5. Vermijd koolhydraten voor het slapengaan
Koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer energie krijgt. Niet bevorderlijk voor de nachtrust! Bovendien kost het het lichaam veel moeite om ze af te breken.

6. Alcohol
Alcohol zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaap valt, maar het verslechtert de kwaliteit van de nachtrust. Ook hier kost het afbreken het lichaam moeite.

7. Ritme
Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend: Het lichaam zal hieraan wennen, wat de nachtrust ten goede komt.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.