De wonderen der natuur
Dr. Jolanda Maas, senior onderzoeker bij de sectie klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doet onderzoek naar het verband tussen natuur en gezondheid.
Minder vaak naar de huisarts
“Gebleken is, dat contact met de natuur onder meer kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van stress, we slapen beter, het bevordert het geluksgevoel en het vermindert gevoelens van agressie en symptomen van ADHD. Bovendien is het een feit dat mensen met meer groen in hun woonomgeving minder vaak bij de huisarts komen met klachten als depressies,
angststoornissen en diabetes“, aldus Maas.
Tevens zagen wetenschappers dat de sterftecijfers in groene leefomgevingen lager liggen, baby’s een hoger geboortegewicht hebben en dat mensen in groenere woonomgevingen (dit kan variëren
van een groot natuurgebied tot een park of een gemeenschappelijke tuin in de buurt van je huis) zich mentaal gezonder voelen.
We worden ontspannen en rustig van de natuur.
Volgens de onderzoekers dragen de herhalende patronen van de bomen en andere structuren in de natuur ook bij tot een ontspannen gevoel.
Deze herhalingen zouden een kalmerende werking op de geest hebben.
Bewegen
“Mensen die het bos of park in gaan, doen dat vaak lopend. Ze zijn ook eerder geneigd door de knieën te gaan en iets op te pakken. In die zin nodigen die omgevingen uit tot bewegen. Dat geldt ook voor een tuin. Daar ga je in zaaien en wieden. Bovendien zie je er het verstrijken van de seizoenen en kun je met het planten van de juiste planten en bloemen kleuren, geuren en texturen ervaren. Dat is heel goed voor de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen.
Mocht je alleen tijd hebben voor een rondje in het park, dan zet dat ook al zoden aan de dijk. Sowieso om je focus en aandacht te herstellen tijdens het werk of als je zorgen hebt. Een ommetje in de natuur doet wonderen“, zegt Maas
Een recent Brits onderzoek wees uit dat mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen, hun gezondheid en welzijn vaker als goed waarderen dan mensen die dat niet doen.
Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s