Zondag 27 oktober aanvang wintertijd

Veel mensen hebben moeite om na deze omschakeling weer in hun ‘oude ritme’ te komen.  Waarom blijven we de klok dan steeds verzetten?

Volgens Bert van der Horst, hoogleraar chronobiologie en gezondheid aan het Erasmus MC, is het uur slaap dat we er nu bij krijgen niet zo erg, maar is het uur slaap dat we in het voorjaar missen een groter probleem.

In beide gevallen echter, leidt het verzetten van de klok tot ontregeling van onze biologische klok. En dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid en productiviteit.

Sociale jetlag

Van der Horst. “We worden tijdens de zomertijd massaal eerder gewekt door de wekker dan dat we uit onszelf wakker zouden worden. Hierdoor missen we op weekbasis al snel een aantal uren aan slaap. Tijdens de zomertijd kiezen we voor een uur eerder opstaan, terwijl we meestal niet een uur eerder naar bed gaan. Onze biologische klok gaat niet helemaal mee. Uit onderzoek weten we dat zo’n sociale jetlag bijvoorbeeld het risico op diabetes verhoogt. Ook presteren we minder.

Man met de hamer

Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat het handig zou zijn om de klok eerst een half uur, in plaats van meteen een heel uur terug te zetten.

Op zondag gaat alles z’n gangetje en doen de meeste mensen toch wel wat ze anders ook zoden doen. Maar dan komt maandagochtend de man met de hamer……Zet je de klok in twee stapjes terug, dan maak je het jezelf makkelijker.

Kinderen merken vooral de verschuiving van het eetmoment. Hofman: “Doordat de interne klok nog op de zomertijd staat, hebben kinderen eerder honger. De eetmomenten al wat verschuiven voordat de klok verzet wordt, helpt kinderen sneller te wennen.”

EU: afschaffen zomer- en wintertijd

Binnen de Europese Commissie wordt al geruime tijd gesproken over het afschaffen van de winter- en zomertijd. Eigenlijk zouden de lidstaten begin dit jaar hun keuze bekend hebben gemaakt. Vanwege de behoefte en ruimte voor meer onderzoek naar de effecten van de zomer- en wintertijd, is dit uitgestelde naar 2021.

Uit een studie die werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, blijkt dat het voor de gezondheid het beste is om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. En dat is de standaardtijd, de wintertijd.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.