Altijd bereikbaar moeten zijn….

Weliswaar zorgen de constante stroom van piepjes, berichten en notificaties, afkomstig van je telefoon en laptop voor de nodige ‘geluk stof’ dopamine, maar het heeft zeker ook een verslavend effect. Je snakt naar nóg een berichtje via WhatsApp, of een like voor je foto.
Volgens de Belgische neuropsychiater Theo Compernolle, zorgt die verslaving ook op kantoor voor problemen. “Het gegeven dat we de hele dag bereikbaar kunnen zijn, is een prachtig gegeven voor op de werkvloer”, zegt hij.

Maar het daadwerkelijk ‘altijd bereikbaar zijn’ heeft een grote weerslag op de hersenen.
Compernolle: “Als we bezig zijn met alle berichten die we binnenkrijgen, gebruiken we vooral ons reflexbrein. Dit is het oude gedeelte van ons brein, dat vooral reageert op stimuli en impulsen. Het reageert razendsnel, maar echt nadenken doet het zelf niet.”

Multitasken

Het denkend brein daarentegen, kan maar één ding tegelijkertijd. “Daarom werkt multitasken niet, maar kost het bijvoorbeeld ook veel tijd om weer in je workflow te komen als je afgeleid wordt door bijvoorbeeld je telefoon of e-mailberichten.”

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University beaamt dit: “De informatie die we vandaag de dag binnenkrijgen doet een beroep op de oude structuren in ons brein. Die reageren heel heftig op emotionele dingen die belangrijk zijn voor overleving: seks, status, angst, voedsel.”

Verslaafd

Volgens deze wetenschappers ligt het probleem niet bij de technologie an sich, maar op de manier waarop mensen het gebruiken en zijn we zo langzamerhand verslaafd geraakt aan technologie.

Onze hersenen hebben problemen met de stress die voortvloeit uit het constante gevoel van bereikbaar te moeten zijn. Dat heeft zijn weerslag op het gebied in de hersenen dat je gebruikt voor het herinneren van zaken en je emotieregulatie, de hippocampus. Maar ook op het concentratievermogen, het doelgericht kunnen denken en het plannen van zaken.

Toch is het niet onmogelijk om je brein optimaal te gebruiken op kantoor. Het vraagt wel wat doorzettingsvermogen en discipline:
A. Sitskoorn: “Een goed begin is het checken van je e-mail op gezette tijden. Twee keer per dag: aan het begin en het eind. Op die manier kun je je blijven focussen op de belangrijke zaken.
Je kunt de afzender hiervan middels een automatische reply op de hoogte stellen.
B. Volgens de wetenschappers laten we onze telefoon onze aandacht sturen. ” Leg je telefoon bij een collega, stop hem in je tas of leg hem desnoods in een andere ruimte. Op die manier vraagt het steeds minder je aandacht.”
C. Blijf je focus trainen. “Probeer je aandacht zo lang mogelijk vast te houden bij een bepaald onderwerp”, aldus Sitskoorn.

Drie snelle tips voor een uitgerust brein:

  1. Slaap voldoende. Wanneer je slaapt, verplaatst de informatie zich van je korte- naar je langetermijngeheugen en worden er nieuwe verbindingen in je hersenen gelegd.
  2. Beweeg iedere dag. Juist op je werk.
  3. Stel je bloot aan nieuwe zaken. Laat je je hersenen de hele dag hetzelfde werk doen, dan hebben de hersenen weinig werk. Om te voorkomen dat de enige vraag die ze krijgen die van technologie is, zul je af en toe nieuwe dingen moeten leren.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.