Nieuwe studie over het effect van slapen op het geheugen

Amerikaanse en Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat hersenen de zogeheten remslaapfase gebruiken om onbelangrijke dagelijkse herinneringen te wissen. Het betreft dan wel een studie op muizen, maar het is volgens de wetenschappers zeer waarschijnlijk dat het brein ook bij mensen selectief in het geheugen ‘snoeit’ om het brein in goede conditie te houden. Het onderzoek kan nuttig zijn om uiteindelijk het risico op dementie bij mensen te verkleinen.

Slapen is essentieel voor een goed werkend geheugen. Wat er echter precies gebeurt tijdens de slaap, is eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk. Dit nieuwe onderzoek geeft inzicht in het effect van slaap op geheugenverlies.

Wie zich afvraagt waarom hij altijd zijn dromen vergeet, heeft nu het antwoord’’, zegt hoofdonderzoeker Thoas Kilduff. Volgens Kilduff laat het slaaponderzoek bij muizen ons zien dat er hersendeeltjes zijn die tijdens de zogeheten remslaap bepalen welke nieuwe informatie we na een goede nachtrust daadwerkelijk moeten onthouden. “Alle overige informatie, dus ook een deel van de dromen, wordt verwijderd om te voorkomen dat ons geheugen ‘vol’ raakt’’, aldus Kilduff. Onze hersenen ‘ruimen’ ons geheugen als het ware zelf ‘op’.

De remslaap fase                              

Rem (rapid eye movement), is een fase in onze slaap, waarin de ogen zich snel en scherp bewegen. Het begint over het algemeen ongeveer 90 minuten nadat we in slaap zijn gevallen. Dit is ook de fase waarin we dromen.
Deze ontdekking zou ook een belangrijke doorbraak kunnen betekenen voor de behandeling van mensen met geheugen gerelateerde ziekten, zoals posttraumatische stressstoornis en Alzheimer.

Door: Dorothy Looman
Bron: Ad.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.