Hometrainer, supplementair medicijn bij ziekte van Parkinson

Volgens onderzoekers van het Radboudumc hebben patiënten met de ziekte van Parkinson in de vroege fase van de ziekte, veel baat bij drie keer per week actief fietsen op de hometrainer.

Uit onderzoek bleek dat de motoriek van de patiënten zodanig verbeterde, dat dit vergelijkbaar was met het effect van medicatie. Sterker nog, waar medicijnen er alleen voor zorgen dat je minder last hebt van bepaalde symptomen, zorgt het fietsen ervoor dat sommige symptomen zelfs helemaal uitblijven.

Lopen niet meer mogelijk

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door stijfheid, traagheid en trillen. In de meest ernstige gevallen is lopen niet meer mogelijk.
Soms is er één ding dat deze patiënten wél kunnen: fietsen. Toen hoogleraar Bas Bloem in 2010 ontdekte dat iemand die al tien jaar aan de ziekte van Parkinson leed en niet meer kon lopen, maar wel kon fietsen, wilde hij hier meer van weten.
Hij onderzocht of matig bewegen naast fietsen, mensen met Parkinson ook kon helpen. Hij deelde een groep patiënten in twee en gaf ze verschillende opdrachten.
De ene groep kreeg alleen rek- en strekoefeningen. De andere groep kreeg een hometrainer in huis waarop deelnemers minstens drie keer per week gedurende 30-45 minuten stevig moesten fietsen.

Minder medicatie

De resultaten? De fietsende patiënten hadden een betere conditie dan de groep die alleen rek- en strekoefeningen deed. Ook was de motoriek beduidend beter. Bloem: “Mensen bewogen beter en bleven beter in evenwicht. Bovendien hadden zij tijdens ons onderzoek al iets minder medicijnen nodig.”

Door: Dorothy Looman
Bron: rtlnieuws.nl

 

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.