Hometrainer, supplementair medicijn bij ziekte van Parkinson
Volgens onderzoekers van het Radboudumc hebben patiënten met de ziekte van Parkinson in de vroege fase van de ziekte, veel baat bij drie keer per week actief fietsen op de hometrainer.
Uit onderzoek bleek dat de motoriek van de patiënten zodanig verbeterde, dat dit vergelijkbaar was met het effect van medicatie. Sterker nog, waar medicijnen er alleen voor zorgen dat je minder last hebt van bepaalde symptomen, zorgt het fietsen ervoor dat sommige symptomen zelfs helemaal uitblijven.
Lopen niet meer mogelijk
De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door stijfheid, traagheid en trillen. In de meest ernstige gevallen is lopen niet meer mogelijk.
Soms is er één ding dat deze patiënten wél kunnen: fietsen. Toen hoogleraar Bas Bloem in 2010 ontdekte dat iemand die al tien jaar aan de ziekte van Parkinson leed en niet meer kon lopen, maar wel kon fietsen, wilde hij hier meer van weten.
Hij onderzocht of matig bewegen naast fietsen, mensen met Parkinson ook kon helpen. Hij deelde een groep patiënten in twee en gaf ze verschillende opdrachten.
De ene groep kreeg alleen rek- en strekoefeningen. De andere groep kreeg een hometrainer in huis waarop deelnemers minstens drie keer per week gedurende 30-45 minuten stevig moesten fietsen.
Minder medicatie
De resultaten? De fietsende patiënten hadden een betere conditie dan de groep die alleen rek- en strekoefeningen deed. Ook was de motoriek beduidend beter. Bloem: “Mensen bewogen beter en bleven beter in evenwicht. Bovendien hadden zij tijdens ons onderzoek al iets minder medicijnen nodig.”
Door: Dorothy Looman
Bron: rtlnieuws.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s