‘An apple a day keeps the doctor away’
Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen die dagelijks appels eten minder risico lopen om te sterven aan kanker of een hartaandoening. Dit komt door de flavonoïden, oftewel antioxidanten die in niet alleen in appels, maar ook in andere soorten groente en fruit zitten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid flavonoïden is 500 mg.
Hoewel dit natuurlijk voor iedereen geldt, liet het onderzoek vooral een positief effect zien bij mensen die roken en minstens twee alcoholische drankjes per dag drinken.
“Het is bekend dat roken en veel alcohol drinken het risico op vroegtijdig overlijden vergroot. Dat risico zal verkleinen bij mensen die voldoende flavonoïden consumeren, maar het maakt niet alles ongedaan. Het beste is natuurlijk nog steeds om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken”, aldus een woordvoerder.
Hoe het komt dat appels het risico om te overlijden verkleinen, is niet volledig duidelijk. Maar we weten allemaal dat roken en het drinken van alcohol het risico van schade aan de bloedvaten en ontstekingen in het lichaam -en dus ziektes, aanzienlijk verhogen. De antioxidanten hebben ontstekingsremmende effecten en verbeteren tegelijkertijd de functie van de bloedvaten.
Door: Dorothy Looman
Bron: Ad.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s