Risico’s slechte mondgezondheid vaak onderschat

De KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen in Nederland, vraagt aandacht voor een goede mondgezondheid. Volgens de deskundigen kan bloedend tandvlees grote gevolgen hebben voor de algehele gezondheid.


Diverse studies hebben aangetoond dat vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) vaak samengaat met hart- en vaatziektes.Ook blijkt er een link te zijn tussen parodontitis en reuma, diabetes, vroeggeboorte en misschien zelfs erectieproblemen.

Bacteriën door bloedend tandvlees

Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema :”Wanneer men de tanden niet goed poetst, kan het tandvlees gaan ontsteken. Hierbij ontstaan er bacteriën in de mond die je ziek kunnen maken. Wanneer je tandvlees bloedt, kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zich door het lichaam verspreiden. Naast eerdergenoemde gezondheidsklachten kunnen deze bacteriën bijvoorbeeld een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes en hart- en vaatziektes. Bovendien kunnen ze bij het doorslikken in het maagdarmkanaal belanden. Dit kan een relatie hebben met aandoeningen zoals de ziekte van Crohn.

Ondanks dat er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is van het verband tussen parodontitis en lichamelijke aandoeningen, moeten we de stelling zeer serieus nemen”, aldus Rozema.

Signaalfunctie mond

Volgens hem kan een ongezonde mond een kompas zijn van wat er mis is in de rest van het lichaam: “Bepaalde onderliggende ziektes kun je in de mond zien. Blaasjes in de mond kunnen bijvoorbeeld duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen. Een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat de tandarts de patiënt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts.

Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.