Loom en rozig bij extreem hoge temperaturen

Waarom voelen we ons na een warme dag loom en rozig?

In ons lichaam vinden allerlei processen plaats, die het best werken bij een lichaamstemperatuur van 37 graden. In onze hersenen bevindt zich een soort van ‘interne thermostaat’ die de temperatuur op dit niveau probeert te houden. Als het lichaam moet worden gekoeld, dan moet de interne thermostaat harder werken Dat kost energie en maakt moe.

Bij sommige mensen functioneren deze processen beter dan anderen. Daardoor wordt er vaak gezegd dat de een beter tegen de warmte kan dan de ander. De mensen die beter tegen warmte kunnen, gaan bijvoorbeeld al bij een lagere temperatuur zweten. Mannen kunnen over het algemeen beter tegen warmte dan vrouwen, omdat ze beter en meer transpireren.

Dus, binnenblijven?

Juist niet! Want als je regelmatig naar buiten gaat bij hoge temperaturen, gaat je lichaam zich positief aanpassen. Zo ga je bijvoorbeeld al bij een lagere temperatuur zweten, waardoor het makkelijker is om je lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Daarnaast neemt de hoeveelheid zout in zweet af. Je gaat dus meer water verdampen en minder zouten. Dat is gezond, want zouten zijn belangrijk voor ons lijf.
Zodra het lichaam gewend is aan warme temperaturen, zul je je minder rozig voelen.

Ernstigere klachten

Zijn er naast het rozig zijn ook klachten als hoofdpijn en het hebben van veel dorst, trek dan aan de bel. Ook maag-darmklachten, hevige transpiratie, duizeligheid, misselijkheid en een snelle polsslag zijn tekenen dat het je lichaam niet lukt om de extra warmte voldoende af te voeren.

Bereikt de lichaamstemperatuur een hoogte van 42 graden, dan is er grote kans op het ontstaan van kleine stolsels die organen, zoals het hart, de longen en hersenen, beschadigen. Deze organen kunnen dan uitvallen. Vaak zien we blijvende schade in de vorm van concentratiestoornissen, een slechte nierfunctie of leverfunctiestoornissen. In het ergste geval kunnen extreem hoge lichaamstemperaturen de dood tot gevolg hebben.

Tips om ons lichaam te koelen

• Koel je lichaam met water. Water koelt 25 keer sterker dan lucht.
• Drink meer water dan de geadviseerde hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter water per dag. Bij warmte kunnen er best twee tot vier glazen bij.
• Blijf binnen tijdens de heetste uren van de dag, dus tussen 12.00 en 16.00 uur, maar stel je wel regelmatig bloot aan de warmte buiten.
• Eet zoutrijke voeding. Zo kun je water en voedingsstoffen makkelijker opnemen, die je lichaam goed kunnen gebruiken.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.