Het belang van een goede ademhaling

We doen het duizenden keren per dag:  ademhalen.
Het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Belangrijk om hier eens bij stil te staan:

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we ademen?

Tijdens het ademhalen nemen we zuurstof op uit de lucht. Deze zuurstof komt via de luchtpijp in de longen. Via de longen komt het vervolgens in het bloed. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat het alle spieren en organen bereikt. Dit is erg belangrijk, want zonder zuurstof zouden de cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Na de inademing ademen we koolzuur uit.

Hoe komt het dat we soms verkeerd ademhalen?

Vaak komt dit door stress. Als we gespannen zijn, trekken we de schouders op, waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Daardoor gaan we hoger, sneller en oppervlakkiger ademen. Als we te hoog en oppervlakkig ademhalen kan er minder zuurstof worden opgenomen.
Ook bij mensen met overgewicht kan de ademhaling ‘omhooggeduwd’ worden.

Vermoeidheid

Bij een verkeerde ademhaling kunnen allerlei lichaamsprocessen verstoord raken. Dat kan zich uiten in verschillende klachten: tintelingen, duizeligheid, of oververmoeidheid.

Wat is een goede ademhaling?

Vaak wordt er gedacht dat de inademing het belangrijkst is, “Als we maar genoeg zuurstof binnenkrijgen, is het goed”…. Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed. Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
Kortom: bij een goede ademhaling is de uitademing iets langer dan de inademing.

Ademhalingsoefeningen

Met ademhalingsoefeningen train je de ademhalingsspieren. Daardoor kunnen we beter en langer uit ademen, wat de zuurgraad van het bloed ten goede komt. Je kunt er je hartslag mee omlaag brengen. Vooral bij angstklachten is dit belangrijk. Het helpt om rustig te worden.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.