De 11stedenzwemtocht

Dit weekend onderneemt Maarten van der Weijden voor de tweede keer een poging om tweehonderd kilometer door de Friese wateren te zwemmen.
Naast zijn mooie initiatief om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek, is dit voor ons een mooie gelegenheid om de voordelen van de zwemsport nog eens op een rijtje te zetten:

Gezond hart

De druk van het water zorgt ervoor dat het hart minder hard hoeft te pompen om het bloed terug naar het hart te laten stromen. Het verschil tussen hoe krachtig je hart moet werken op land of in het water scheelt 10 tot 15%. Maar ook van rustig dobberen daalt de hartslag, waardoor u zich meer ontspannen voelt.

Hart- en vaatziekten

Door te sporten (dus ook door te zwemmen) wordt de bloeddruk lager en daalt het cholesterolniveau. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor af. Het is in dit geval wel noodzakelijk om minimaal drie keer per week 30 minuten te zwemmen.

Alle spiergroepen

Na een dagje in het zwembad kan het goed zijn dat u spierpijn hebt. Met zwemmen trainen we namelijk het hele lichaam.

Calorieën

Tijdens het zwemmen verbranden we in verhouding veel calorieën. Vanwege de weerstand van het water is zwemmen vergelijkbaar met krachttraining.

Longen

Regelmatig zwemmen verbetert zowel de longinhoud, als de ademhaling.

Nachtrust en gemoedstoestand

Tijdens het zwemmen maken we veel serotonine aan. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op je stemming, maak ook op het slaapgedrag.

Transpireren

Transpireren is een manier van het lichaam om je huid te koelen en je lichaamstemperatuur te laten dalen. Wanneer je je in het zwembad inspant, is het water lager dan je lichaamstemperatuur. Het lichaam zal niet snel gaan zweten, omdat het water het lichaam al verkoelt. We verliezen dus veel minder vocht dan wanneer we een sport buiten het water beoefenen.

Door: Dorothy Looman

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.