Zeg Dag tegen Zout
Volgens de Nierstichting eet bijna iedereen in Nederland te veel zout. En dat is niet goed voor de nieren. Met de nieuwe campagne ‘Dag tegen Zout’, wil de Nierstichting mensen laten zien hoe eenvoudig het is om minder zout te gebruiken.
Directeur van de Nierstichting, Tom Oostrom: “Bijna 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Slechts 20% is zich hier van bewust. Dat komt grotendeels omdat zout verwerkt is in veel alledaagse producten. Zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.”
Gezonde nieren van levensbelang
Als Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 naar 6 gram zout per dag, zouden zo’n 150.000 gevallen van nierschade, over een periode van tien jaar, voorkomen kunnen worden.
Experimenteren met specerijen
Nierstichting ambassadeur (en topkok) Rudolph van Veen: “Koken met minder zout is misschien even wennen maar het helpt je gezond te blijven. Als je er voor open staat, en meer gaat experimenteren met kruiden en specerijen zul je ontdekken hoe lekker dat kan zijn! Zo strooi ik weleens uienpoeder in plaats van zout op mijn gekookt eitje. En kook ik steranijs en kardemom mee met de rijst en bak ik vlees of kip met verse tijm, rozemarijn en knoflook om extra smaak te krijgen.”
Door: Dorothy Looman
Bron: Gezondheidplus.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s