‘Zangtherapie in verzekeringspakket’

Bewegen is goed voor o.a., onze gezondheid, onze conditie en onze gemoedstoestand. Ook zingen is een vorm van bewegen dat aansluit op deze eigenschappen.

Jaren geleden al bleek uit een studie van de universiteit van Frankfurt, dat zingen stress verlagende effecten heeft. In het bloed dat bij koorleden werd afgenomen bleek de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, en de hoeveelheid cortisol, een hormoon tegen stress, toe te nemen tijdens het zingen.

Zingen vertraagt de hartslag

In Zweden ontdekte men dat de hartslag tijdens het zingen wordt vertraagd, volgens de onderzoekers dit een gevolg van de gecontroleerde ademhaling.

De hartslag gaat omlaag bij de uitademing, en omhoog bij het inademen. Tijdens het zingen gebruik je de lucht die wordt ingeademd, dus zal de hartslag dalen. Onderzoek uit 2013 van de Zweed Björn Vickhoff toonde zelfs aan dat de hartslag van koorleden synchroon gaat lopen tijdens het zingen, en dat zou goed zijn voor het hart. “De ademhaling van iemand die in een koor zingt, lijkt op die van iemand die yoga beoefent”, aldus Vickhoff.

Volgens Het Longfonds is zingen als een van de middelen om de longen in goede conditie te houden.

Verzekeringspakket

De Nederlandse dr. Erik Johan Anton Scherder, hoogleraar neuropsychologie, deed onderzoek naar de invloed van zingen op ons brein. Volgens hem heeft zingen zoveel gezonde effecten, dat zangtherapie eigenlijk in het verzekeringspakket zou moeten zitten.

Door: Dorothy Looman
Bronnen: Nu.nl / Plusonline.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.