Tandenknarsen en de fysiotherapeut

Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt, dat personen die tandenknarsen soms meer baat hebben bij een behandeling van een kaakfysiotherapeut, dan van alleen een tandarts. Het bitje dat een tandarts vaak voorschrijft is zeer effectief in het beperken van schade aan de tanden, terwijl een fysiotherapeut zich meer richt op onderliggende problemen zoals ontspanning van de kaakspieren (vaak de oorzaak van het tandenknarsen).

Zo’n 25% van de Nederlandse volwassenen knarst.
Wie tandenknarst, klemt de kaken op elkaar, soms met kleine wrijvende bewegingen.

Niet bewust van tandenknarsen

Volgens het Radboudumc zijn mensen zich lang niet altijd bewust van tandenknarsen en hebben bijvoorbeeld klachten als hoofd- of nekpijn. Dit kan heel goed gerelateerd zijn aan tandenknarsen. In deze gevallen is het goed om er een fysiotherapeut naar te laten kijken.
De betreffende spieren staan in verbinding met elkaar, wat kan leiden tot hoofdpijn. Bij een kaakfysiotherapie behandeling wordt gekeken naar spanning in de kaak en hoe deze verlicht kan worden. Het gebruik van alcohol en medicijnen kan een grote rol spelen aan het ontstaan van spanning in de kaak. Ook is stress een belangrijke factor als het gaat om kaken klemmen en tandenknarsen.

De tandarts

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) spreekt echter tegen dat tandartsen niet meer doen dan alleen een beschermend bitje aanmeten. “Door uitgebreid onderzoek van gebit, kaakgewricht en kauwspieren probeert de tandarts te achterhalen waar de klachten vandaan komen”, aldus een woordvoerder van de KNMT. “Indien nodig, wordt de persoon doorverwezen naar een kaakfysiotherapeut, psycholoog of gnathologie, een specialisme in kaakgewrichten.”

Lees meer over KaakFysiotherapie bij GoFysio.

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.