Nederland slaapt slecht

 

Ondanks dat veel Nederlanders niet tevreden zijn met hun slaapkwaliteit, nemen veel van hen nog altijd een beeldscherm mee naar bed, of drinken voor het slapengaan cafeïnehoudende- of alcoholische dranken. Dit blijkt uit het slaaponderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA Nederland dat is uitgevoerd onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Beroerte, depressie of dementie

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan ’s nachts wakker te worden. “Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Daar moet je aan werken. Goede slaap is hierbij van groot belang. Het heeft directe impact op onze concentratie en ons geheugen. Goed slapen vermindert bovendien het risico op hersenaandoeningen zoals een beroerte, depressie en/of dementie. Het is daarom noodzakelijk dat mensen zich hier bewust van zijn en maatregelen nemen om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Het scherm-, cafeïne- en alcoholgebruik van de Nederlanders bevordert de nachtrust echter niet”, aldus een woordvoerder van de Hersenstichting.

Samenwerking

Volgens David Selier, van IKEA Nederland zijn veel van onze slaapproblemen aangeleerd. ”Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen weten wat ze kunnen doen om hun nachtrust te verbeteren, alleen handelen ze hier niet naar. Samen met de Hersenstichting en het Trimbos Instituut slaan we de handen daarom ineen en willen ervoor zorgen dat goed slapen onderdeel wordt van ieders leefstijl”.

Agnes van der Poel van het Trimbos-instituut: “Slecht slapen is zowel oorzaak als gevolg van allerlei psychische aandoeningen. En omgekeerd hangt voldoende en goed slapen samen met een positieve mentale gezondheid, daar zetten we ons graag voor in.

Een goede nachtrust begint al overdag

1. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
2. Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
3. Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
4. Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
5. Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
6. Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
7. Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
8. Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
9. Vermijd dutjes of powernaps overdag.
10. Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.

Door: Dorothy Looman
Bron: Hersenstichting.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.