Houd je brein scherp!

In 2019 is meer dan de helft van de Nederlanders 50 jaar of ouder. Ouder worden gaat vaak gepaard met vermindering van het geheugen en van het concentratievermogen. Hoe houden we ons brein scherp?

1. Beweeg!

Een gezond lichaam is de belangrijkste basis voor goed functionerende hersenen. Voldoende beweging is essentieel! Ook het brein heeft een uithoudingsvermogen dat getraind kan worden door te sporten. Voor een optimale lichamelijke en geestelijke conditie, is drie keer per week een half uur intensief sporten aanbevolen.

2. Eet en drink gezond!

Net als het lichaam, hebben ook de hersenen de juiste bouwstoffen nodig om van inspanning te herstellen en sterker te worden. Vooral groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en andijvie zijn rijk aan onder meer vitamine K en E, antioxidanten en foliumzuur. Bewezen is, dat dit een positief effect heeft op het geheugen. NB: Een scherp brein moet worden gevoed met gevarieerd en gezond eten. Drink ook voldoende (water)!

4. Gun jezelf rust!

De hersenen van een volwassen mens verbruiken meer dan 30% van de lichaamsenergie. Regelmatig pauzeren en een goede nachtrust zijn van groot belang hij het verwerken en opslaan van informatie in het geheugen. Luister naar je biologische klok, slaap in een stille, donkere ruimte en houd smartphones en tablets uit de slaapkamer!

5. Daag je hersenen uit!

Zet je hersenen aan het werk met kruiswoordpuzzels en andere hersenspelletjes. Ook lezen, musiceren, socializen en schrijven zijn goed voor het geheugen. Hoe meer je je hersenen uitdaagt, hoe langer je je brein scherp houdt.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.