Gewichtstoename door slaaptekort

Uit onderzoek blijkt dat je gewicht kunt toenemen door slaaptekort. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kampt 20% van de Nederlanders boven de twaalf jaar namelijk met slaapproblemen. Wat zijn de effecten hiervan op onze lichamelijke conditie?

Als we kijken naar ons lichaamsgewicht, dan zien we in een onderzoek van Het Voedingscentrum dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen meer aankomen dan mensen die langer slapen.

NB: Het Voedingscentrum plaatst hier overigens de nodige vraagtekens bij; de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn zouden geen duidelijke verklaring bieden.

gewichtstoename door slaaptekort

Volgens diëtist Marie-José Torenvliet is slaap naast voeding, bewegen en stress een van de vier pijlers voor een fit en lang leven. “De onderzoeken zijn niet altijd even eenduidig, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de hoeveelheid slaap en de slaapkwaliteit zeker van invloed zijn op het lichaamsgewicht.”, aldus Torenvliet.

Minder slaap kan ertoe leiden dat je lichaam ontregeld wordt, vertelt ze. “Als je slaaptekort hebt, en dus vermoeid bent, neemt de productie van onder andere ghreline, het hormoon waardoor je een hongergevoel krijgt, toe. Hierdoor heeft je lichaam een vergrote eetlust en meer calorie-inname nodig.”

Gebrek aan energie door slaaptekort

Gewichtstoename door slaaptekortSterker nog, volgens slaapexpert en neurowetenschapper Els van der Helm zou één uur minder slaap per nacht er de volgende dag toe leiden dat mensen ongeveer 140 calorieën extra eten. Door te weinig slaap kan iemand een halve kilo per week aankomen. “Je lichaam zoekt andere vormen van energie, meestal in eten.”

En omdat men in deze situaties behoefte aan energie heeft, worden er vaak producten met koolhydraten en snelle suikers gegeten, die een kick geven en de vermoeidheid tijdelijk kunnen wegnemen.

Over het algemeen geldt dat ouderen het minste uren slaap nodig hebben, een volwassene gemiddeld zeven tot acht uur – en dat kinderen en tieners het langst in bed zouden moeten liggen….

Therapie bij vermoeidheid

Een wetenschappelijke aanpak bij vermoeidheid is het Energy Control Programma van GoFysio. Hierbij ga je in 3 maanden aan de slag met slaap, ademhaling en herstel. Daarnaast doe je gerichte conditietraining waardoor je wel afvalt terwijl je minder vermoeid raakt. Lees meer over dit programma op de pagina van Energy Control Therapie.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.