Een warm bad in plaats van de sportschool?

 

Het magazine Esquire meldde onlangs dat er tijdens het nemen van een bad net zoveel calorieën zouden worden verbrand als tijdens het sporten. Een uur in bad zou hetzelfde effect hebben als 30 minuten sporten.

Deze bewering is gebaseerd op een onderzoek van de Loughborough University (Engeland).

De stelling is voor het grootste deel echter onjuist. Het is inderdaad waar dat er met een bad nemen iets meer energie wordt verbruikt dan op de bank, maar daar houdt de vergelijking dan ook op.

Onderzoeker Thijs Eijsvogels van het Radboudumc legt uit dat een warm bad ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur stijgt. “De verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je stofwisseling iets sneller is dan in rust. Hierdoor zal je bij het nemen van een warm bad iets meer calorieën verbranden dan als je op de bank ligt, maar zeker niet meer dan wanneer je sport.”

 

Een onderzoeker van de Universiteit van Maastricht geeft aan dat warmte inderdaad invloed kan hebben op het energieverbruik: “Bij sommige mensen lijkt een verhoogde omgevingstemperatuur – bijvoorbeeld 35 graden –  ervoor te zorgen dat er iets meer calorieën verbrand worden. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door reacties van het lichaam op warmte; de bloeddruk daalt en het hart moet harder werken.”

Al met al is dit alles zeker niet te vergelijken met sporten”, aldus de wetenschappers.

Toch is men het er wel over eens dat er met een half uur rustig wandelen ongeveer net zoveel calorieën verbrand worden als met een uur in bad liggen.

Door: Dorothy Looman                                                                        
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.