Daarom moeten ook 65-plussers in beweging blijven!

 

Nederland telt ieder jaar meer 65-plussers. Om fit te blijven is het ook op oudere leeftijd erg belangrijk om te bewegen.

Waarom?

Spieren breken zich constant af en bouwen zichzelf opnieuw op, m.a.w. ze zijn plastisch. Dat betekent dat we moeten blijven werken om onze spieren in goede conditie te houden.                                                       

We kwetsbaar voor spierverlies. Een goed voorbeeld van spierverlies is een been dat in het gips zit. Na een paar dagen al, kun je je hand tussen het gips en je been schuiven; de spiermassa neemt snel af. Volgens bewegingswetenschapper Luc van Loon (Maastricht University) is het van belang dat we onze spieren goed onderhouden.

Voeding en beweging

Twee factoren zijn hierbij essentieel. Ten eerste is dat onze voeding, met name de eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren. Ze zetten het lichaam direct aan het werk om spiermassa aan te maken. Daarnaast speelt fysieke inspanning een grote rol; het samentrekken van de spieren stimuleert de spier tot verdere aanmaak. De combinatie van voeding en inspanning is erg belangrijk. Uit studies blijkt dat spieraanmaak tot drie uur na het innemen van eiwitten blijft toenemen, daarna daalt het. In combinatie met fysieke inspanning, blijft de spieraanmaak tot wel vijf uur na de maaltijd toenemen. Fysieke inspanning zorgt er dus voor dat je lichaam efficiënter met eiwitten omgaat.

Combinatie

Aan het opbouwen en afbreken van je spieren zit geen leeftijdsbeperking. Toch zien we dat ouderen vaak veel spiermassa verliezen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maastricht reageren ouderen vaak minder goed op de eiwitten in hun voeding. Daarnaast zijn ouderen over het algemeen minder actief. Volgens de wetenschappers is de verminderde reactie op eiwitten grotendeels te verklaren door inactiviteit.

Met de juiste balans van voeding en fysieke inspanning zijn ook ouderen prima in staat om aan hun spieren te werken. Zelfs met lichte bewegingen is enorm veel te bereiken!

Door: Dorothy Looman
Bron: AD.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.