Beweegprogramma’s op school leiden tot betere rekenprestaties

 

Uit een literatuurstudie van de afdeling sociale geneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc i.s.m. 12 internationale experts, is gebleken dat kinderen die op school gedurende langere tijd, meerdere malen per week beweegprogramma’s volgen, beter presteren met rekenen en wiskunde.

Omdat volgens onderzoeker Amika Singh, programma’s pas effectief blijken als ze over een langere periode en op intensieve wijze worden aangeboden, pleit haar team voor meer investeringen van de overheid.

Het intensieve onderzoek bestond uit 58 studies naar het effect van beweegprogramma’s op zowel cognitieve prestaties (bijv. aandacht en werkgeheugen), als de schoolprestaties (bijv. cijfers en citoscores).

Meer onderzoek                                                      

Hoewel er geen overtuigend bewijs voor een positief effect van beweegprogramma’s op cognitieve prestaties en algemene schoolprestaties gevonden werd, ontdekten de onderzoekers een piek in de vakken rekenen en wiskunde op scholen die hun leerlingen langdurig en meerdere malen per week beweegprogramma’s aanbieden.

Het betreft programma’s die 2 tot 3 jaar duren en waarbij de kinderen tussen de 3 en 5 keer per week intensief bewegen. De onderzoekers adviseren daarom overheid, onderwijs, onderzoek en subsidieverstrekkers om te investeren in langer lopend onderzoek naar de effecten van meer bewegen op schoolprestaties.

Singh: “De huidige aandacht voor het belang van bewegen in het onderwijs is terecht. Naast de positieve effecten op gezondheid lijken langdurig uitgevoerde beweegprogramma’s ook tot betere rekenprestaties te leiden.”

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.