De muisarm, een hype van 20 jaar geleden?

 

Halverwege de jaren negentig maakten we kennis met de muisarm, ofwel RSI. Tegenwoordig hoor je er nog maar weinig over en wordt er nogal eens ‘aan voorbij gegaan’. Dit, tot teleurstelling van veel deskundigen.

Mathijs (29) kan hierover meepraten. Hij zat dagelijks achter zijn pc. “Het werk was enorm chaotisch en stressvol. Daarbij zat ik aan een geïmproviseerd ‘bureau’. Ik werkte aan een opdracht waarbij ik continu heel precieze klikjes op een landkaart moest zetten met de muis, zonder afwisseling”. Plotseling werd het gevoel in zijn armen en handen in korte tijd almaar ‘doffer’. Uiteindelijk ging hij met ernstige klachten naar de huisarts.

Deze had naar eigen zeggen, ‘geen verstand van RSI’ en adviseerde hem rust te nemen, de klacht zou dan waarschijnlijk vanzelf over gaan.

RSI of burn-out?

Voor Reint Alberts, voorzitter van de Nederlandse RSI-vereniging is dit helaas een herkenbaar verhaal: “Deze werk gerelateerde aandoening wordt nog steeds niet goed aangepakt. De nadruk ligt tegenwoordig veelal op de psychische kant van RSI. Mensen worden vaak weggestuurd met de boodschap: ‘Je hebt geen RSI, maar een burn-out’, hierdoor is er ook sprake van onderrapportage van het aantal mensen dat daadwerkelijk aan RSI lijdt.”

Eind jaren negentig bereikte de RSI-problematiek volgens Alberts het hoogtepunt. Maar de meningen van artsen wat betreft de ernst van de klachten, de grootte en de aanpak van het probleem, waren verdeeld. Om duidelijkheid te scheppen werd in 2004 het KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder)-model gelanceerd.

Dry needling

Dry needling behandelingen en een goede begeleiding van de fysiotherapeut zorgden bij Mathijs uiteindelijk voor heel veel verlichting van de pijn. Naast deze professionele behandelingen let hij op zijn houding en werkt hij met een computerprogramma dat zijn stem omzet in getypte tekst. Wanneer hij tóch werkzaamheden met de muis moet verrichten, laat hij deze regelmatig even los.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.