Sportweetjes voor zomerse temperaturen

 

Deze zomer wordt gekenmerkt door extreem hoge temperaturen. Vooral tijdens het sporten kan dit lastig zijn. Hoe kunnen we genieten van het mooie weer en toch goed bewegen, zelfs in hitte?

Drinken

Een gezonde waterbalans is erg belangrijk. Het lichaam is afhankelijk van zijn natuurlijke systeem voor de regulatie van de waterbalans, vooral bij hoge temperaturen. De poriën in de huid produceren bijzonder grote hoeveelheden zweet als de temperatuur van het lichaam oploopt, wat weer leidt tot watertekort voor het lichaam.
Voor elk uur sport wordt een extra liter drinken aanbevolen. Belangrijk is, dat dit tijdens het sporten wordt gedronken. (Dus niet in één keer na afloop). Het beschermt dan niet alleen tegen de dreiging van uitdroging, maar helpt het ook bij het verhogen van de sportprestaties.

Kleding

Het dragen van de juiste kleding is van groot belang om in de zomer goed te kunnen sporten. Sportkleding gemaakt van speciale ademende stoffen helpt het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren. Dit komt door de extra verdamping die mogelijk is, zelfs onder kleding.

Hoofdbescherming bij veel zon voorkomt het oplopen van een zonnesteek. Dit geldt vooral voor fysiek zware activiteiten als hardlopen of marathons.

Juiste moment van de dag

Tijdens de warme weken van het jaar zijn de vroege ochtend-, of de late avonduren in de zomer bij uitstek ook geschikt om te sporten. Tussen 12.00 uur en 15.00 staat de zon ‘op z’n hoogst’. Beter om dan niet intensief te gaan sporten….

Opwarmen en afkoelen

Het juiste warming-up-programma is belangrijk om de bloedsomloop op gang te brengen en de spieren beter te laten doorbloeden. Ook bij het sporten in de zomer! Hierdoor is het lichaam beter in staat om zich aan te passen aan de niet-ideale omstandigheden. Na de training, vooral in de zomer, is een goede cooling-down noodzakelijk. Alleen een
‘koude douche’, kan na sporten bij hoge temperaturen leiden tot duizeligheid en zelfs hartritmestoornissen. Beter is het om wat losse, ontspannen rekoefeningen te doen tussen het einde van de training en de douche.

Luister naar uw lichaam

Ook al wilt u het nog zo graag, ga niet sporten, of doe het rustig aan, als u voelt dat u het risico loopt nadelige gezondheidseffecten te riskeren.

Voelt u zich al de hele dag moe als gevolg van de extreme warmte, beperk dan ook bij het sporten te hoge lichamelijke inspanning! Tip: In plaats van joggen in de brandende zon, is er ook nog de mogelijkheid om te trainen in een fitnesscentrum met airconditioning!

Door: Dorothy Looman
Bron: Consumed.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.