‘Een baantje trekken’: verkoelend en gezond!

 

Zomer, zon….. zwemmen! Vooral met de huidige tropische temperaturen, ‘trekken veel mensen graag een baantje’! Maar zwemmen biedt ook heel veel voordelen! Welke dat zijn en de invloed die ze hebben op onze gezondheid, vindt u in dit artikel.

Een gezond hart

Door de druk van het water hoeft het hart minder hard te pompen om het bloed terug naar je hart te laten stromen. Het verschil tussen hoe krachtig je hart moet werken op land of in het water scheelt 10 tot 15%. Wilt u liever relaxen? Ook van rustig dobberen daalt de hartslag, waardoor u zich meer ontspannen voelt.

Spieren, pezen en gewrichten

In het water wegen we 90% minder dan op het land. Iemand van 60 kilo is in het water makkelijk op te tillen. Ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn of kampen met zwaar overgewicht.

Alle spiergroepen

Na een dagje in het zwembad kan het goed zijn dat u spierpijn had op plaatsen waarvan u niet eens wist dat u spieren had! Met zwemmen trainen we, in tegenstelling tot veel andere sporten, het hele lichaam.

Calorieën

Tijdens het zwemmen verbranden we in verhouding veel calorieën. Onszelf in het water voortbewegen is, door de weerstand van het water, vergelijkbaar met krachttraining.

Astmapatiënten

Zwemmen in een binnenzwembad is vanwege de hoge luchtvochtigheid en het gebrek aan pollen in de lucht een ideale omgeving voor mensen die aan astma lijden. Daarnaast verbetert regelmatig zwemmen zowel de longinhoud en als de ademhaling. .

Nachtrust

Tijdens het zwemmen maken we veel serotonine aan. Dit heeft niet alleen invloed op je stemming, maak ook op je slaapgedrag. De kwaliteit van de slaap verbeterd, wat uiteindelijk weer voordelen oplevert voor de algehele gezondheid.

Gemoedstoestand                                                   

Door de serotonine dat tijdens het zwemmen vrijkomt kunnen mensen die angstig zijn of depressieve gevoelens hebben, wat verlichting krijgen. Daarnaast is er een verband tussen serotonine en zelfvertrouwen.

Botdichtheid

Bij mensen die andere sporten beoefenen, zoals hardlopen, zal de botdichtheid groter zijn dan bij zwemmers. Toch is het niet zo dat zwemmen niets met de botdichtheid doet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de botdichtheid bij mensen die zwemmen hoger is dan bij mensen die helemaal niet sporten. Van zwemmen krijg je dus sterke botten!

Hart- en vaatziekten

Door te sporten (dus ook door te zwemmen) wordt de bloeddruk lager en daalt het cholesterolniveau. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor af. Het is in dit geval wel noodzakelijk om minimaal drie keer per week 30 minuten te zwemmen.

Minder vocht verliezen

Transpireren is een manier van het lichaam om je huid te koelen en je lichaamstemperatuur te laten dalen. Wanneer je je in het zwembad inspant, is het water lager dan je lichaamstemperatuur. Het lichaam zal niet snel gaan zweten, omdat het water het lichaam al verkoelt. We verliezen dus veel minder vocht dan wanneer we een sport buiten het water beoefenen.

Fijne zomer!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: InfoNu.nl

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.