Groei aantal Nederlanders met obesitas

 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM, blijkt dat ons land 100.000 mensen van boven de twintig jaar met een ernstige vorm van zwaarlijvigheid telt. Oftewel, 1% van de volwassenen in ons land lijdt aan morbide obesitas.

Body Mass Index

De cijfers maken onderscheid tussen drie verschillende soorten overgewicht: klasse 1 (een BMI van 30 tot 35), klasse 2 (een BMI van 35 tot 40) en klasse 3 (een BMI van 40 of hoger, ook wel morbide obesitas genoemd).

De Body Mass Index (BMI) is het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij het BMI wordt geen onderscheid tussen vetmassa en spiermassa gemaakt. Hierdoor kunnen gespierde mensen een ’te hoog’ BMI hebben, terwijl er geen overschot aan lichaamsvet is.

Feiten

  • Sinds het begin van de jaren tachtig is het aantal patiënten met obesitas toegenomen. Dit geldt vooral voor obesitas klasse 1.
  • Zowel voor klasse 1, 2, als 3 geldt: Vrouwen kampen vaker met obesitas dan mannen.
  • In de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar komt obesitas het meest voor. Maar liefst een vijfde van de Nederlanders van deze leeftijd kampt met overgewicht.

Lichaamsbeweging                                  

Volgens René Wiezer van de Nederlandse Obesitas Kliniek komt obesitas steeds vaker voor.
Het is de hoeveelheid eten, het soort eten, maar zeker ook een tekort aan lichaamsbeweging“, aldus de chirurg.

Door: Dorothy Looman
Bron. Nu.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.