Constatering nieuwe, mogelijke gevolgen van gebruik smartphones en tablets onder jongeren

 

Het Erasmus MC stelt dat een kwart van de kinderen rond de dertien jaar bijziend is. Omdat dit er duidelijk meer zijn dan jaren terug, zijn oogdeskundigen van het Erasmus MC een studie gestart onder duizenden kinderen in Rotterdam. “Omdat wij denken dat het gebruik van tablets of smartphones tot meer bijziendheid bij kinderen leidt”, zeggen de wetenschappers.

Buiten spelen

Omdat veel kinderen thuis veel tijd achter hun smartphone en tablet zitten, raken hun ogen niet gewend om ‘in de verte’ te kijken. “De ogen van kinderen kregen vroeger meer licht, omdat ze meer buiten speelden”, aldus de onderzoekers.
Het onderzoek wees uit dat van de kinderen die op zesjarige leeftijd problemen hadden met scherp zien in de verte, een kwart op dertienjarige leeftijd al hinder van de aandoening.

Het Erasmus MC adviseert dat kinderen minder lang achter schermen zouden moeten zitten, zodat problemen op de langere termijn voorkomen kunnen worden. Ze zouden juist meer moeten bewegen en buiten moeten spelen!

De wetenschappers stellen dat de gegevens van de Rotterdamse kinderen representatief zijn voor de rest van Nederland. En niet alleen voor die van Nederland; onderzoeken in bijvoorbeeld Azië hebben soortgelijke resultaten opgeleverd.

Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl / ANP

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.