Daling zorgkosten met sportblessurepreventie

 

Evert Verhagen, hoogleraar Epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid, pleit voor het reserveren van meer geld voor onderzoek naar sportblessurepreventie. Volgens hem zouden de zorgkosten aanzienlijk dalen als sportblessures voorkomen kunnen worden. Hoewel nauwelijks de helft van alle Nederlanders aan de Beweegrichtlijnen voldoet, raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat bewegen gezond is. Het aantal sportschoolbezoekers en hardlopers neemt namelijk gestaag toe. Maar door deze toename groeit ook het risico op letsels en blessures. En daarmee ook de zorgkosten…

Lange termijn

We denken in gezond maken en veel minder in preventie. Preventie vraagt om een andere blik, om denken op de lange termijn. Want met preventie zie je de winst pas na tien tot vijftien jaar”, zegt Verhagen. Hij berekende hoeveel winst er op de zorgkosten behaald zou kunnen worden en kwam uit op 50% minder blessures na tien jaar. Verhagen: “Als er in een periode van tien jaar 680.000 enkelletsels per jaar zijn, dan kost dit circa 2,3 miljard euro aan zorgkosten. Bij een rendement van 50% reductie in letsels, is de 950.000 euro die de vier onderzoeken samen kostten, snel terugverdiend.”

Samenwerking in onderzoek en onderwijs

Naast meer budget voor onderzoek wil hij ook voor meer samenwerking in onderzoek en onderwijs, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Op deze manier wordt de collectieve kennis op sportgebied volgens Verhagen, voor 100% benut.

Door: Dorothy Looman
Bron: VUmc

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.