Nieuwe Omgevingswet voor een gezondere leefomgeving II
(Een gezondere omgeving begint bij jezelf.)
We gaan nog even door met het onderwerp van vorige week; de nieuwe Omgevingswet. Gemeenten moeten aan de slag om de leefomgeving gezonder te maken. Echter, de meeste mensen zitten, werken en slapen het grootste deel van hun tijd binnen. Een gezondere leefomgeving begint dus vaak binnenshuis.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn mensen gemiddeld 85% van hun tijd binnen, waarvan 70% in hun eigen woning. Luchtvochtigheid, ventilatie en ongedierte zijn belangrijke punten om in de gaten te houden.
Wat kun je zelf doen om je woning gezonder te maken?
1. Vermijd rook en vuur
Niet alleen tabaksrook, ook kaarsen, wierook en koken op gas zijn slecht voor de luchtkwaliteit.
“Bij koken op gas komt meestal weinig rook vrij, maar wel stikstofdioxide. Dat zit ook in uitlaatgassen. Bij koken kan het percentage stikstofdioxide in de lucht van je huis hoger worden dan dat op straat. Elektrisch koken is beter voor het milieu en de gezondheid. Is dat niet mogelijk? Zet dan in elk geval een raam open in de keuken en de afzuigkap aan“, aldus een woordvoerder van De Geneeskundige en Gezondheidsdienst Amsterdam (GGD Amsterdam).
2. Luchtverversing
Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal moet de lucht in de ruimte 24 uur per dag ververst worden. Ook ’s winters. Een paar keer per dag de ramen tegen elkaar openzetten, is dus niet voldoende. Tip: Zet het (klep)raam op een kier en laat ventilatieroosters continue open.
3. Ventilatiesysteem
Een ventilatiesysteem met mechanische afvoer is het meest efficiënt, mits het goed onderhouden- en elke tien tot vijftien jaar vervangen wordt. De GGD adviseert om het systeem altijd aan te laten staan.
4. Houd je huis stofvrij
Door het beddengoed regelmatig te vervangen en vaak te stofzuigen houd je gezondheidsklachten als allergieën en astma op een afstand. Tips van het Longfonds: Vermijd open kasten, want die zijn gevoeliger voor stof. Denk bij het afstoffen ook aan planten en radiatoren en maak wanden en plafonds minstens twee keer per jaar schoon. Kies voor een gladde vloer. Vloerbedekking is verraderlijk. Je ziet stof minder goed liggen en je krijgt het minder goed schoon.
5. Ouderwets schoonmaken
De GGD Amsterdam: “Je kunt behoorlijke luchtwegklachten krijgen van agressieve schoonmaakmiddelen als chloor. Maak liever ouderwets schoon met water en zeep.”
6. Dim de lichten
Te fel licht verstoort je dagritme en zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt en slechter slaapt. Hetzelfde geldt voor felle schermen van laptops, smartphones en televisies. Zorg voor zoveel mogelijk gedimd licht overdag.
7. De temperatuur binnen
Ook een lagere temperatuur is beter voor je nachtrust. Dat helpt je lichaam om in slaapmodus te gaan. Ga je slapen of ben je niet thuis? Zet de verwarming dan op 15 graden.
8. Gebruik geen luchtbevochtigers
Uit onderzoek van Universiteit Twente blijkt dat je bij droge lucht juist niet aan de slag moet met luchtbevochtiging. Bevochtigingssystemen zijn namelijk heel gevoelig voor microbiologische groei, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid.
Door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s