RIVM: ‘Wees voorzichtig met sportvoedingssupplementen’

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt het consumeren van voedingssupplementen regelmatig tot lichamelijke klachten. Deze conclusie is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek onder 10.000 Nederlanders.
Naar schatting hebben in 2016 ongeveer 65.000 mensen van vijftien jaar en ouder een middeltje ingenomen om bijvoorbeeld langer te kunnen trainen, een gespierd lijf te krijgen,  of om de conditie te verbeteren.

Gezond en gevarieerd eten                                                                                        

Populair zijn met name eiwitpreparaten, middelen met creatine en middelen met cafeïne. “Cafeïne lijkt onschuldig, maar bij hoge doseringen kan het wel degelijk lichamelijke klachten veroorzaken”, aldus een woordvoerder van het RIVM.
Matthijs van den Berg, hoofd van het centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM, is van mening dat amateursporters helemaal geen sportvoedingssupplementen nodig hebben. ”Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg binnen. Maar als je dan toch middelen wilt gebruiken, verdiep je er dan in. Niet alle werkzame stoffen staan altijd op het etiket. Ga naar een goede sportdiëtist of drogist en ga naar de huisarts als je klachten krijgt”, aldus van den Berg.

Gezondheidsklachten

In 2016 kwamen er 170 meldingen binnen van gezondheidsklachten na het gebruik van doping of sportvoedingssupplementen. Het ging daarbij om klachten als braken, duizeligheid, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Door: Dorothy Looman
Bron: ANP

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.