Rode Kruis: “Zorgwekkend aantal mensen is niet bereid te reanimeren”

 

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand is het direct starten met reanimeren en het inzetten van een AED van levensbelang.’ (Hartstichting.nl)

​Na ons positieve bericht van 27 januari jl. over de ‘6- Minutenzones’, werd vorige week helaas duidelijk dat nog geen derde van alle Nederlanders zonder kennis van EHBO, bereid is een AED te gebruiken om iemand te reanimeren.

Het Rode Kruis noemt het zorgwekkend dat een grote groep mensen het apparaat niet wil bedienen, ook al weten zij niet hoe het precies werkt. “Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen. De meldkamercentralist begeleidt je door de reanimatie als je het alarmnummer belt. Ook de AED geeft vaak gesproken instructies“, zegt Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis

Daarnaast is een meerderheid van de mensen niet bereid een onbekende te reanimeren. Dagelijks overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat hoeft niet! Wanneer er namelijk binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren, stijgt de overlevingskans met bijna 50 procent!

 

Door: Dorothy Looman
Door: NU.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.