Na muisarm, Blackberry-rsi, sms-duim, ‘kantoorknie’, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek en ski-duim, nu ook muziekinstrument-blessures…

 

 

Bij topsport horen blessures. Ook muzikanten bedrijven topsport en hebben hier dus mee te maken. Dat geldt vooral voor studenten aan het conservatorium; twee op de drie van hen zeggen iedere dag pijn te voelen in hun armen, nek,  of rug en hierdoor minder goed te kunnen spelen.

Een gezond lichaam

Revalidatiearts in opleiding, Vera Baadjou, deed onderzoek en constateerde dat studenten het er vaak liever niet over hebben. “Veel musici denken dat het erbij hoort”, zegt ze. “Maar dat is niet zo. Hun lichaam moet juist gezond blijven als ze de rest van hun carrière willen blijven spelen. In een orkest werkt iedereen vaak als freelancer”, zegt ze. “Niemand wil hier de zwakste schakel lijken, uit angst niet meer te worden teruggevraagd. Voor jou tien anderen.”

Muziekdocent aan het conservatorium van Maastricht, Sander Ruijters,  herkent de druk bij de studenten. “Laatst hadden we een gitaarexamen waar studenten drie maanden voor hebben geoefend, ik heb er toen veel in mijn kantoor gehad die zeiden last van hun handen te hebben“, aldus Ruijters.

Fysiotherapie

De aanwezigheid van een fysiotherapeut op het conservatorium zou volgens de muziekdocent een ideale oplossing zijn. “Bij alle topsportclubs hebben ze een fysio rondlopen“, zegt hij. “Hier traint ook iedereen 7 uur per dag.”

De blessures verschillen per instrument. “Een gitarist heeft vaak pijn aan de nek, schouders en rug. Bij een pianist zit de pijn vaak in vingers en handen“, aldus Baadjou. Een top-3 van de instrumenten die het vaakst gepaard gaan met blessureleed, kan zij niet geven. Wel zegt ze dat de meeste blessures te zien zijn bij vrouwen die viool spelen. “Nekklachten, vanwege het continu gedraaid houden van de nek.”

Baadjou hoopt dat de conservatoria zich meer gaan richten op de gezondheid en de bespreekbaarheid hiervan. “Dat is op dit moment nog niet zo.”

Fysiofitness                                        

Een goede tip voor muzikanten (in opleiding): Blijf werken aan kracht en conditie met de juiste fitnessoefeningen!

Door: Dorothy Looman
Bron: NOS.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.