Na muisarm, Blackberry-rsi, sms-duim, ‘kantoorknie’, WhatsApp-vinger, WhatsApp-nek en ski-duim, nu ook muziekinstrument-blessures…
Bij topsport horen blessures. Ook muzikanten bedrijven topsport en hebben hier dus mee te maken. Dat geldt vooral voor studenten aan het conservatorium; twee op de drie van hen zeggen iedere dag pijn te voelen in hun armen, nek, of rug en hierdoor minder goed te kunnen spelen.
Een gezond lichaam
Revalidatiearts in opleiding, Vera Baadjou, deed onderzoek en constateerde dat studenten het er vaak liever niet over hebben. “Veel musici denken dat het erbij hoort”, zegt ze. “Maar dat is niet zo. Hun lichaam moet juist gezond blijven als ze de rest van hun carrière willen blijven spelen. In een orkest werkt iedereen vaak als freelancer”, zegt ze. “Niemand wil hier de zwakste schakel lijken, uit angst niet meer te worden teruggevraagd. Voor jou tien anderen.”
Muziekdocent aan het conservatorium van Maastricht, Sander Ruijters, herkent de druk bij de studenten. “Laatst hadden we een gitaarexamen waar studenten drie maanden voor hebben geoefend, ik heb er toen veel in mijn kantoor gehad die zeiden last van hun handen te hebben“, aldus Ruijters.
Fysiotherapie
De aanwezigheid van een fysiotherapeut op het conservatorium zou volgens de muziekdocent een ideale oplossing zijn. “Bij alle topsportclubs hebben ze een fysio rondlopen“, zegt hij. “Hier traint ook iedereen 7 uur per dag.”
De blessures verschillen per instrument. “Een gitarist heeft vaak pijn aan de nek, schouders en rug. Bij een pianist zit de pijn vaak in vingers en handen“, aldus Baadjou. Een top-3 van de instrumenten die het vaakst gepaard gaan met blessureleed, kan zij niet geven. Wel zegt ze dat de meeste blessures te zien zijn bij vrouwen die viool spelen. “Nekklachten, vanwege het continu gedraaid houden van de nek.”
Baadjou hoopt dat de conservatoria zich meer gaan richten op de gezondheid en de bespreekbaarheid hiervan. “Dat is op dit moment nog niet zo.”
Fysiofitness
Een goede tip voor muzikanten (in opleiding): Blijf werken aan kracht en conditie met de juiste fitnessoefeningen!
Door: Dorothy Looman
Bron: NOS.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s