Liever slenteren dan intensief sporten bij diabetes

Volgens wetenschapper Bernard Duvivier zou de suikerregulatie van mensen met diabetes beter af zijn bij langdurig staan en bewegen (of slenteren), dan bij één uur per dag intensief sporten. Duvivier is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Humane Biologie en Bewegingswetenschappen van Maastricht UMC+/UM.

Voorwaarde is wel dat het calorieverbruik bij beide vormen van beweging ongeveer aan elkaar gelijk is. Duvivier stelde ten behoeve van zijn onderzoek drie beweegprogramma’s op. Negentien mensen met diabetes type 2 waren bereid om elk van de drie programma’s steeds vier dagen achtereen te volgen. Tussen ieder programma werd een rustperiode van tien dagen ingelast.

Beweegnorm

Duvivier: “De onderzoeksresultaten tonen aan dat één uur sporten de nadelige effecten van een hele dag zitten niet volledig kan compenseren en dat vooral minder zitten zeer belangrijk is voor mensen met suikerziekte. Daarnaast suggereren de resultaten ook dat bij mensen met suikerziekte (langzaam) wandelen een alternatief kan zijn voor sporten om de suikerwaarden beter onder controle te houden. De zogenoemde beweegnorm voor deze groep patiënten, iedere dag minimaal een half uur intensief sporten, blijkt op zich onvoldoende. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen.”

GoFysio

Wil je meer informatie over omgaan met Diabetes of wil je ons speciale programma voor Diabetes volgen neem dan contact op via info@gofysio.nl of bel: 030-6585901.

Door: Dorothy Looman
Bron: Universiteit Maastricht

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.