Laserschoen voorkomt loopblokkades bij parkinsonpatiënt 

Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren regelmatig blokkades tijdens het lopen. Dit fenomeen, ook wel ‘Freezing of gait’ benen genoemd, treedt doorgaans op in een verder gevorderd stadium van de ziekte.  Onderzoekers van de Universiteit Twente en het Radboudumc in Nijmegen, zijn van mening dat speciaal ontwikkelde schoenen deze blokkades in bepaalde gevallen zouden kunnen verhelpen.

Toch doorlopen

Het betreft schoenen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen. Hierdoor zou de patiënt tóch kunnen doorlopen. De blokkade kan seconden tot minuten duren en kan de kop opsteken wanneer men zich bijvoorbeeld plots in een onbekende omgeving bevindt en zich hierdoor onzeker voelt, of doordat de medicatie ontregeld is. De voeten blijven als het ware aan de grond ‘plakken’, terwijl de rest van het lichaam wel door wil lopen. Door deze bevriezing kan de patiënt gemakkelijk uit balans raken en vallen.

Strepen en lijnen

Wanneer de patiënt gericht naar objecten op de grond te kijkt en hier overheen stapt, kunnen blokkades verminderd, of zelfs voorkomen worden. Binnenshuis worden hiervoor vaak strepen op de vloer geplaatst. Om buiten de deur ook te kunnen doorlopen, zijn de laserschoenen ontwikkeld. Het werkt als volgt: De linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen en zo verder.

Onderzoek toont aan dat bij het gebruik van de laserschoen het aantal episoden van ‘freezing of gait’ met 46% afneemt en dat de tijdsduur van een loopblokkade halveert.

Zowel met als zonder medicijnen

Onderzoeker Murielle Ferraye: “Onze tests vonden plaats in een gecontroleerde laboratoriumsetting, zowel met als zonder medicijnen. Verder onderzoek in hun dagelijkse omgeving is nodig. Dat gaan we doen met laserschoenen die inmiddels op de markt zijn.”

Murielle Ferraye, die de laserschoen heeft ontwikkeld, voerde haar onderzoek uit bij het Donders Instituut van het Radboudumc en het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente.

GoFysio’s looptraining bij ziekte van Parkinson   

Bij patiënten met de ziekte van Parkinson wordt het lopen bevorderd door visuele (beeld) en auditieve (geluid) prikkels die zijn aangeleerd tijdens het actief trainen van de loopvaardigheid op een lopende band. Tijdens de C-Mill training worden deze prikkels op de juiste wijze toegepast. Tegelijkertijd wordt gemeten of de prikkels de juiste uitwerking hebben op het looppatroon. Uit onderzoek blijkt dat de looptraining op een lopende band de loopsnelheid, de paslengte en de romprotatie bevordert bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.