De fysiotherapeut: Dé specialist in houding en beweging

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking blijft onnodig doorlopen met lichamelijke klachten. Voor veel mensen is het namelijk niet duidelijk of je voor een bezoek aan de fysiotherapeut een verwijsbrief nodig hebt en of fysiotherapie onder de basisverzekering valt. Sommigen gaan liever eerst naar de huisarts of vinden de kosten van een bezoek aan de fysiotherapeut te hoog. Een groot deel gaat er overigens van uit dat het vanzelf wel overgaat…

Verwijzing

53% Van de Nederlanders denkt voor de fysiotherapeut altijd een verwijzing van de huisarts nodig te hebben. Huisartsen kúnnen inderdaad verwijzen. Maar Nederland kent een ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Een verwijzing is daarom niet altijd nodig (hoewel sommige zorgverzekeraars bij bepaalde chronische indicaties wél een verwijzing vragen).

Verzekeringen

Wat betreft de verzekeringen: 34% van de ondervraagde landgenoten denkt dat fysiotherapie onder het eigen risico valt. De helft van de respondenten is aanvullend verzekerd voor fysiotherapie.

Positief over fysiotherapie

Uitstel of zelfs afstel, over het algemeen is de Nederlander zeer lovend over fysiotherapie. Het merendeel noemt de fysiotherapeut ‘dé specialist in houding en beweging’ en maar liefst 85% zegt zich na afloop van een behandeling beter te voelen.

Drempel verlagen


Guusje ter Horst, bestuursvoorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), is uiteraard blij met deze goede beoordeling. “Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het in de hand houden van de zorgkosten in Nederland. Uit eerder onderzoek bleek al dat hogere zorgkosten door ziekenhuisopname of operatie kunnen worden voorkomen door eerder naar de fysiotherapeut te gaan. Dit nieuwste onderzoek bevestigt dat we de mogelijkheden en meerwaarde van fysiotherapie nog beter onder de aandacht moeten brengen, bij zowel het brede publiek als bij huisartsen en specialisten. Zeker niet alleen vanwege de besparing op zorgkosten maar vooral in het belang van goede zorg in de buurt voor de patiënt”, aldus ter Horst.

Door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.