Verslaafd aan drop? Pas op!

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwt voor het eten van grote hoeveelheden drop. Dit zou namelijk blijvende gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Onderzoek van de FDA toont aan dat het eten van meer dan 50 gram drop (ongeveer 10 dropjes) per dag, gedurende twee weken lang tot ernstige gevolgen voor de gezondheid kan leiden. Problemen als een te hoge bloeddruk en een kaliumtekort zorgen in veel gevallen voor hartritmestoornissen.

De Utrechtse ex-dropverslaafde Wil de Jongh raakt sinds haar ziekenhuis opname twaalf jaar geleden, geen dropje meer aan. ,,Al mijn spieren vielen één voor één uit“, vertelt ze. De Jongh bleek een kaliumtekort te hebben; het gevolg van de grote hoeveelheden dropjes die zij dagelijks at.

Glycyrrhizine

De boosdoener is een overdosis glycyrrhizine, de zoetstof die in drop zit. Ondanks dat zij de drop twaalf jaar geleden heeft afgezworen, werden twee jaar geleden weer lage kaliumwaarden geconstateerd. De Jongh: “ Aan al die dropjes heb ik een nierfunctiestoornis overgehouden, waardoor ik nu onder strenge controle sta.”

Ook neuroloog-intensivist Walter van den Bergh van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is bekend met de gevolgen van dropverslaving. Hij behandelde ooit een patiënt die plotseling haar zicht verloor, verward was en flinke hoofdpijn had. Van den Bergh: “Die vrouw wilde stoppen met roken en had sigaretten ingeruild voor dropjes. Ze dacht gezond bezig te zijn, maar kwam uiteindelijk op de intensive care terecht.”

Richtlijnen

Volgens Patricia Schutte, woordvoerster van het Voedingscentrum, zouden volwassenen als richtlijn maximaal 120 gram drop per dag aan moeten houden. Maar houd bijvoorbeeld  de hoeveelheid zoethoutthee, hoestdrankjes, hoestpastilles en kauwgom met dropsmaak in de gaten, want ook deze producten bevatten glycyrrhizine . “Voor kinderen geldt zelfs een maximum van 25 gram drop, oftewel vijf dropjes per dag, omdat zij minder bloed en vocht in hun lichaam hebben“, aldus Schutte.

Volgens Van den Bergh moeten we het gevaar van drop wel weten te relativeren: ”Het is vooral gevaarlijk voor mensen die al last hebben van een hoge bloeddruk of hartproblemen. Als je gezond bent, moet je gewoon genieten van drop. Net als bij alle andere dingen waar mensen aan verslaafd zijn: Geniet met mate, dan is er verder weinig aan de hand.”

Door: Dorothy Looman
Bron: AD.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.