Goed geslapen?

Uit grootschalig onderzoek in opdracht van de Hersenstichting, is gebleken dat een grote groep Nederlanders slaapproblemen heeft. Dit geldt vooral voor vrouwen. Ten behoeve van het onderzoek werden slaapgegevens van 140.000 mensen bestudeerd. Deze gegevens waren afkomstig van bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar.

Circa 90% van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. Maar zijn we dan automatisch ook goede slapers?

Slapeloosheid

Slapeloosheid kent drie soorten symptomen. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat zowel mensen die korter slapen dan aanbevolen als mensen die langer slapen last te hebben van symptomen van slapeloosheid.

  1. Moeite met in slaap komen.
    Het duurt langer dan 30 minuten voor u in slaap valt. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.
  2. Moeite met doorslapen.
    ‘S nachts wakker worden en moeilijk weer in slaap kunnen vallen. Ook dit is vaker een probleem bij vrouwen dan bij mannen.
  3. Vroeg wakker worden.
    Vanzelf vroeg wakker worden neemt toe naar mate de leeftijd stijgt. Bij 65 plussers komt dit slaapprobleem het meest voor, vrouwen 27,8% vs. mannen 18,4%.

NB: Er is sprake van slapeloosheid als deze symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden duurt, men er overdag last van ondervindt en het niet door verstorende slaapomstandigheden komt.

Het belang van een goede nachtrust

Waarom is het zo belangrijk dat we goed slapen? Het antwoord is voor de hand liggend; om overdag goed te kunnen functioneren, is een goede nachtrust noodzakelijk. Maar er zijn meer voordelen. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op neuropsychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Bron: Hersenstichting.nl

Gratis lezing Energy Control Therapie bij GoFysio

Slaapt u over het algemeen goed, maar kampt u toch met vermoeidheidsklachten? Wellicht kan onze Energy Control Therapie u helpen! Tijdens de behandelingen wordt het lichaam door afwisseling van inspanning en ontspanning in balans gebracht.

Wilt u meer weten?

U bent van harte welkom op 12 oktober van 19.30 tot 20.30 uur, op de Archimedesbaan 2 in Nieuwegein, voor een gratis lezing!

Geschreven door: Dorothy Looman

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.