Mate van ernst blessure bij voetballers beter in te schatten door nieuwe techniek

De resultaten van een recent onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Catalonië wijzen uit dat een stroomstoot door de spieren een duidelijker beeld van zachte weefselschade zou geven dan een echo, of MRI-scan. Dit zou volgens de Spaanse wetenschappers betekenen dat voetbalclubs voortaan beter kunnen inschatten hoe lang een speler na een blessure uit de roulatie is.

Achttien professionele voetballers van FC Barcelona deden mee aan de test. Gedurende een periode van vijf jaar werden zij gevolgd. In totaal werden 22 verschillende spierblessures bestudeerd. Volgens de gegevens van het onderzoek is het vaak lastig in te schatten is wanneer een speler na een blessure weer fit is. Dit zou komen omdat de schade aan spieren met de huidige methoden moeilijk te meten is.

Wisselstroom

De nieuwe techniek , ook wel ‘gelokaliseerde bio-impedantiemeting’ (L-BIA) genoemd, functioneert middels het toedienen van wisselstroom door gezond spierweefsel. Dit weefsel wordt vervolgens vergeleken met aangetast weefsel.

Volgens Javier Yanguas, de Spaanse arts van FC Barcelona, is de nieuwe methode geschikt om te gebruiken naast een MRI-scan of echo, om beter te kunnen bepalen hoe ernstig een blessure is.

Onderzoek acute hamstringblessures GoFysio in samenwerking met AMC

Ook in Nederland is dit systeem bekend. Samen met musculoskeletaal radioloog Professor Mario Maas van het AMC, werkt GoFysio aan een nieuwe innovatieve MRI techniek voor acute hamstringblessures. Met deze zogenaamde Diffuse Tensor Imaging (DTI) techniek kan (in tegenstelling tot de normale MRI, waarop oedeem en haematoom worden afgebeeld), de weefselschade en weefselherstel op spiervezelniveau beoordeeld worden.

De meerwaarde van deze methode wordt in 100 sporters onderzocht. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar mensen met een acute hamstringblessure. Deelname is geheel gratis en  reiskosten zullen worden vergoed. Wilt u zich hiervoor aanmelden, of heeft u vragen over het onderzoek, neem dan contact op met onze praktijk!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron artikel: Nu.nl                                                                                  

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.