Mogelijk verband tussen langdurige stress en overgewicht bij vijftigplusser

Uit een Britse studie onder 2500 mannen en vrouwen in de leeftijd vanaf 54 jaar is gebleken dat mensen die last hebben van chronische stress, meer kans zouden hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Het onderzoek werd gedaan door een haarpluk van iedere deelnemer af te nemen. Uit ons haar valt namelijk de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol af te lezen.

Stressindicator

De wetenschappers ontdekten namelijk dat er een verband tussen een grotere hoeveelheid cortisol, en een brede tailleomtrek en body mass index (index die de verhouding tussen lengte en gewicht weergeeft) bestaat. “Deze resultaten zijn overtuigend bewijs dat chronische stress verband houdt met een hoger niveau van overgewicht“, aldus een woordvoerder.

Bij stress komen er allerlei stoffen vrij die het lichaam in opperste staat van paraatheid brengen. Cortisol is één van de stoffen die toeneemt tijdens zo’n reactie en wordt daarom gebruikt als ‘stressindicator’.

Cortisol zorgt onder andere voor meer toevoer van glucose naar het brein, zodat het lichaam beter met een stressvolle situatie om kan gaan. De afgifte van cortisol wordt geactiveerd door receptoren in het buikvet. Dit zou weer een verklaring kunnen zijn voor gewichtsveranderingen die veroorzaakt zouden worden door cortisol.

Meer onderzoek

Het verband tussen cortisol en overgewicht moet echter nader onderzocht worden. Deze conclusie zou namelijk ook andersom geïnterpreteerd kunnen worden: Mensen met overgewicht zouden meer stress hebben, vanwege bijvoorbeeld medische gevolgen waar zij door hun overgewicht mee te maken hebben .

Bron: Nu.nl

GoFysio adviseert

GoFysio_Slank_Fit

Overgewicht of niet, bewegen is goed voor iedereen. Bent u 50 plusser en zou u onder professionele begeleiding veilig en verantwoord willen bewegen? Dan bent u bij GoFysio aan het juiste adres! Seniorenfitness is een beweegprogramma dat specifiek op senioren is afgestemd. Het bestaat uit conditietraining en afwisselende oefeningen, toegespitst op uw individuele wensen en mogelijkheden.

Wilt u wèl kilo’s kwijtraken en dit op een verantwoorde manier aanpakken? Ook dat kan dat bij GoFysio! Ons programma Slank en Fit is gebaseerd op de Energy Control Methode. Dit 12 weken duren beweegprogramma richt zich op het verhogen van de vetverbranding, de toename van de spiermassa en de verandering van het eetgedrag.

 

Geschreven door: Dorothy Looman

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.