“Eigenlijk best gek, hè, dat ruim een derde van de jongvolwassenen rookt?”

Ondanks de pakkende slogan ‘Eigenlijk best gek’, waarin we juist door de ogen van kinderen ervaren hoe zij tegenover rokende volwassenen staan, hebben cijfers van het CBS, het Trimbos-instituut en RIVM aangetoond dat ruim een derde van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar weleens rookt. Dat is hoger dan volwassenen boven de 25 jaar; van deze leeftijdsgroep rookt slechts een kwart regelmatig.

Verslavend

Onderzoeker Saskia van Dorsselaer van het Trimbos-instituut: “Ruim een derde is veel. Het is ongezond en riskant om met roken te experimenteren. Tabak is een zeer verslavend middel.’’

Naast het roken van tabak zien we ook dat veelvuldig alcoholgebruik en het roken van cannabis vaker voorkomt onder de jongvolwassenen, dan onder volwassenen. Dat geldt ook voor een combinatie van verschillende genotmiddelen: maar liefst 5% van de jongeren gebruikt alcohol, drugs en tabak door elkaar.

Roken is slecht voor de gezondheid. De schadelijke stoffen in de sigarettenrook vergroten de kans op vele aandoeningen als longkanker, hart- en vaatziekten, COPD* en keelkanker. De meest schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

 

GoFysio                     GoFysio_Slank_Fit

* Ons beweegprogramma COPD is een speciaal ontwikkeld trainingsschema voor mensen met COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De aandoening kan voor veel beperkingen in het dagelijks leven zorgen.

In een traject van drie maanden leren wij u uw conditie te verbeteren en een meer actieve leefstijl te ontwikkelen. Na deze drie maanden gaat u hier zelfstandig mee aan de slag. Op basis van terugkerende conditietesten wordt uw conditie gedurende een jaar bijgehouden.

 

Geschreven door: Dorothy Looman                  
Bron: AD.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.