Bijna 1 op de 3 kinderen heeft schrijfproblemen

Schrijven is een belangrijke manier van communiceren. Maar leren schrijven is niet voor ieder kind eenvoudig. Voor sommigen is de handeling motorisch gezien, behoorlijk ingewikkeld.

 

Wanneer het een kind niet lukt om een leesbaar handschrift te ontwikkelen wordt het ernstig belemmerd, zowel op school als in het sociale leven.

Minder bewegingservaring

 

Ondanks de toenemende ontwikkelingen in de wereld van automatisering en communicatie, blijft schrijven een belangrijke vaardigheid in ons leven. De media blijven erop hameren: Kinderen bewegen steeds minder. Het is een feit dat door gamen, chatten en tv kijken, kinderen minder bewegingservaring opdoen. De motoriek van een kind ontwikkelt zich niet alleen op basis van leeftijd, maar training en ervaring zijn ook vereisten.

Voorgedrukte invulblaadjes en het gebruik van laptops op scholen en/of fulltime werkende ouders die wegens tijdgebrek nauwelijks tijd besteden aan de schrijfontwikkeling van hun kind. Bijna 1 op de 3 kinderen heeft schrijfproblemen.

Schrijfproblematiek bij kinderen is vaak te herkennen aan:

  • Een slordig handschrift (niet leesbaar, te weinig ruimte tussen woorden, te groot, te klein, etc)
  • Een krampachtig en gespannen manier van vasthouden van de pen
  • Een laag schrijftempo

 

GoFysio kinderfysiotherapie

 

Onze kinderfysiotherapeut onderzoekt allereerst waar de oorzaak van het schrijfprobleem ligt. Het kan zijn dat de herkenning van vormen moeilijker is, of juist het coördineren van de fijne bewegingen. Zeker bij kinderen die weinig plezier hebben in kleuren, knutselen en spelen met klein speelgoed (zoals kralen), kan de fijne motoriek achterblijven. Uw kind gaat bij ons een stukje tekst overschrijven en de fijne motoriek wordt getest.

Ons team kinderfysiotherapie is gespecialiseerd in het revalideren, begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen van 0 tot 18 jaar. Op onze website kinderfysiotherapie vindt u de meest voorkomende aandoeningen en klachten die voor kunnen komen bij kinderen tussen 0-18 jaar. Uw kind is bij ons in goede handen!

Wilt u meer weten over schrijfproblemen bij kinderen, of heeft u andere vragen wat betreft de gezondheid van uw kind? Wij helpen u graag!

Geschreven door: Dorothy Looman                                                 Kinderfysiotherapie_leidsche_rijn_schrijfmotoriek_schrijfproblemen1
Bron: Schrijftrein.com

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.