Bewegen mogelijk beter dan rust bij hersenschudding kinderen

Kinderen met een hersenschudding herstellen mogelijk vlugger wanneer zij zo snel mogelijk beginnen met bewegen.

Deze stelling is gebaseerd op een Canadees onderzoek onder 2.400 Canadese kinderen in de leeftijd vijf tot achttien jaar.Zowel de patiëntjes als hun ouders werden gevraagd naar hun ervaringen.

Voorzichtig

Van de kinderen die snel weer gingen bewegen, had 29% na 28 dagen last van klachten als hoofdpijn en misselijkheid. Bij de kinderen die rust hielden was dit 40%.

Vervolgens werd gekeken naar de kinderen die last hadden van drie of meer symptomen tijdens de eerste week na een hersenschudding opgelopen te hebben. Degenen die wel lichte activiteiten ondernamen, vertoonden na 28 dagen 25% minder (verergerde) klachten dan de groep die rust hield.

Kinderarts dokter Roger Zamek, van het kinderziekenhuis in Oost Ontario: “Het is uiteraard belangrijk om voorzichtig te zijn in de eerste periode nadat de hersenschudding is opgelopen”. Toch is uit de resultaten van het onderzoek gebleken dat kinderen wel sneller weer mogen bewegen dan vaak door de arts wordt aangeraden. Sterker nog, het zou zelfs schadelijker zijn om lang rust te nemen.

Positief

Naast het plezier dat kinderen uit bewegen halen, wordt ook de bloedsomloop gestimuleerd. En niet te vergeten, het plezier dat kinderen aan bewegen beleven! Allemaal punten die een positieve invloed hebben op het herstel

Zamek benadrukt nog wel de noodzaak voor verder onderzoek om de ideale timing en bewegingsintensiteit na een hersenschudding te bepalen.

Kinderfysiotherapie bij GoFysio

Wilt u meer weten over de voordelen van bewegen, of heeft u andere vragen wat betreft de gezondheid van uw kind?

Ons team kinderfysiotherapie is gespecialiseerd in het revalideren, begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen van 0 tot 18 jaar. Uw kind is bij ons in goede handen!

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl                                                                                           Kinderfysiotherapie_leidsche_rijn_krukkentrap_oefening

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.