Oververhitting hardlopers meestal zonder gevaar

Oververhitting is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt bij hardlopers. Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur. Wanneer de temperatuur boven de 40 graden uitkomt, spreken we van oververhitting. Oververhitting kan warmte-uitputting, flauwvallen, of in het ergste geval een hitteberoerte tot gevolg hebben. (Hoewel de kans op een hitteberoerte groter is tijdens langdurige inspanning, bij warm weer.)

Arts/onderzoeker Matthijs Veltmeijer van het Radboudumc onderzocht het fenomeen ‘oververhitting’ tijdens de Zevenheuvelenloop. 227 Hardlopers deden aan het onderzoek mee. Voor de wedstrijd hadden zij een gemiddelde lichaamstemperatuur van 37,6 graden. Na 15 kilometer hardlopen was dit gemiddeld 39,2 graden. 15% van de lopers kwam warmer dan 40 graden over de finish.

Oververhitting voorspellen

Het blijkt mogelijk te zijn om oververhitting voor een groot deel te voorspellen. De lichaamstemperatuur van een net gefinishte hardloper werd geanalyseerd op basis van de temperatuurstijging tijdens de warming up- en de temperatuurgegevens van eerdere wedstrijden. Wanneer de kans op oververhitting goed te voorspellen is, kunnen de lopers tijdens een loopwedstrijd rekening houden met voldoende koeling.

Probleemloos

Veltmeijer vindt dat opmerkelijk veel hardlopers te warm worden. Echter, zolang er geen symptomen zijn is het behandelen van oververhitting niet per se nodig. “De oververhitting tijdens de Zevenheuvelenloop is van korte duur. Ook hebben de lopers vanwege het koele herfstweer voldoende mogelijkheden om af te koelen”, aldus Veltmeijer.

GoFysio Running

Of u nu wilt beginnen, of al een ervaren hardloper bent, GoFysio Running is een kenniscentrum waarin hardlopen centraal staat. U bent van harte welkom!

 

Geschreven door: Dorothy Looman              kenniscentrum-running-820x240
Bron: Fysioforum

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.