Oververhitting hardlopers meestal zonder gevaar
Oververhitting is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt bij hardlopers. Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur. Wanneer de temperatuur boven de 40 graden uitkomt, spreken we van oververhitting. Oververhitting kan warmte-uitputting, flauwvallen, of in het ergste geval een hitteberoerte tot gevolg hebben. (Hoewel de kans op een hitteberoerte groter is tijdens langdurige inspanning, bij warm weer.)
Arts/onderzoeker Matthijs Veltmeijer van het Radboudumc onderzocht het fenomeen ‘oververhitting’ tijdens de Zevenheuvelenloop. 227 Hardlopers deden aan het onderzoek mee. Voor de wedstrijd hadden zij een gemiddelde lichaamstemperatuur van 37,6 graden. Na 15 kilometer hardlopen was dit gemiddeld 39,2 graden. 15% van de lopers kwam warmer dan 40 graden over de finish.
Oververhitting voorspellen
Het blijkt mogelijk te zijn om oververhitting voor een groot deel te voorspellen. De lichaamstemperatuur van een net gefinishte hardloper werd geanalyseerd op basis van de temperatuurstijging tijdens de warming up- en de temperatuurgegevens van eerdere wedstrijden. Wanneer de kans op oververhitting goed te voorspellen is, kunnen de lopers tijdens een loopwedstrijd rekening houden met voldoende koeling.
Probleemloos
Veltmeijer vindt dat opmerkelijk veel hardlopers te warm worden. Echter, zolang er geen symptomen zijn is het behandelen van oververhitting niet per se nodig. “De oververhitting tijdens de Zevenheuvelenloop is van korte duur. Ook hebben de lopers vanwege het koele herfstweer voldoende mogelijkheden om af te koelen”, aldus Veltmeijer.
GoFysio Running
Of u nu wilt beginnen, of al een ervaren hardloper bent, GoFysio Running is een kenniscentrum waarin hardlopen centraal staat. U bent van harte welkom!
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s