Kookles voor een gezond hart
Ondanks dat er meer en specifieker onderzoek nodig is om echt conclusies te kunnen trekken, zijn wetenschappers ervan overtuigd dat er een verband bestaat tussen de temperatuur waarop voedsel wordt bereid, en het risico op het ontwikkelen van hartkwalen. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger ook het risico.
Onder toezicht van de universiteit van Edinburgh, vergeleek een team van internationale onderzoekers de gegevens van verschillende studies over de ontwikkeling van de bestanddelen die na bereiding, in voedsel ontstaan.
Gevaarlijke stoffen
Bij een bereiding van voedsel boven een temperatuur van 150 graden Celsius, verandert de structuur van het eten. Het risico op het ontstaan van gevaarlijke stoffen hierbij is hoog. (Verhitting van plantaardige oliën doet transvetten ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid.)
Tijdens het frituren of roosteren wordt het voedsel dermate snel verhit dat er meer transvetten ontstaan. Beter is het om het voedsel te stomen; het wordt dan minder heet, zodat er ook minder gezondheidsrisico’s kunnen optreden.
Door gezond te eten kunnen mensen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Daarnaast is een gezonde leefstijl (niet roken en minimaal een half uur per dag bewegen) natuurlijk erg belangrijk om het risico op hart en vaatziekten te verminderen!
Beweegprogramma hart en vaatziekten bij GoFysio
Hart- en vaataandoeningen zijn één van de grootste gezondheidsrisico’s in Nederland. GoFysio beschikt over een beweegprogramma voor mensen met hart- en vaataandoeningen.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nu.nl
Dit beweegprogramma is gecertificeerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s