Aanwezigheid telefoon of tablet in slaapkamer verstoort nachtrust jongeren

Als we de onderzoekers van King’s College London en de Cardiff University mogen geloven, veroorzaakt alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer slaapproblemen bij jongeren. De gedachte aan mogelijke What’s appjes, sms-jes, of andere berichten, zou hen onrustig maken.

125.000 Kinderen tussen de zes en negentien jaar verleenden hun medewerking aan het onderzoek.

De resultaten van de studies waren verontrustend te noemen. Alleen al de aanwezigheid van apparaten met toegang tot (sociale) media, zorgde voor 79% meer risico op slaaptekort. De kans op onvoldoende intensiviteit van de nachtrust stijgt hierdoor met 46%. Een toename van maar liefst 127% van jongeren met een slaperig gevoel overdag, is een voor de hand liggend gevolg.
Onderzoeksleider Ben Carter: “Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag”. Volgens de onderzoeker maakt het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. “Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen.”

De hersenen van een kind

De hersenen ontwikkelen en groeien tot het 21ste levensjaar nog volop. Dit gebeurt vooral tijdens het slapen. Een uur minder slaap is voor kinderen is dus schadelijker dan voor volwassenen.

Andere gevolgen van een slechte nachtrust bij jongeren zouden slechte prestaties op school, emotioneel onstabiel gedrag, en overgewicht, kunnen zijn. In sommige gevallen zou slaaptekort gerelateerd kunnen zijn aan een stijging van het aantal kinderen met ADD (attention deficit disorder) of ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)

Kinderfysiotherapie bij GoFysio    kinderfysiotherapie_billenschuiver

GoFysio geeft ook kinderen professionele begeleiding. Ons ’team Kinderfysiotherapie’ is gespecialiseerd in het revalideren, begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen van 0 tot 18 jaar.

 

Geschreven door: Dorothy Looman
Bronnen: Nu.nl, Goedgevoel.be

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.