Aanwezigheid telefoon of tablet in slaapkamer verstoort nachtrust jongeren
Als we de onderzoekers van King’s College London en de Cardiff University mogen geloven, veroorzaakt alleen al de aanwezigheid van een telefoon of tablet in de slaapkamer slaapproblemen bij jongeren. De gedachte aan mogelijke What’s appjes, sms-jes, of andere berichten, zou hen onrustig maken.
125.000 Kinderen tussen de zes en negentien jaar verleenden hun medewerking aan het onderzoek.
De resultaten van de studies waren verontrustend te noemen. Alleen al de aanwezigheid van apparaten met toegang tot (sociale) media, zorgde voor 79% meer risico op slaaptekort. De kans op onvoldoende intensiviteit van de nachtrust stijgt hierdoor met 46%. Een toename van maar liefst 127% van jongeren met een slaperig gevoel overdag, is een voor de hand liggend gevolg.
Onderzoeksleider Ben Carter: “Wanneer op je telefoon kijken het eerste is wat je doet in de ochtend en het laatste wat je doet voordat je naar bed gaat, dan wijst dit op verslavingsgedrag”. Volgens de onderzoeker maakt het gebruik van sociale media in de avond een persoon continu alert maakt. “Als je een bericht stuurt voordat je gaat slapen, ben je je nog steeds bewust van het feit dat je een bericht terug kunt krijgen.”
De hersenen van een kind
De hersenen ontwikkelen en groeien tot het 21ste levensjaar nog volop. Dit gebeurt vooral tijdens het slapen. Een uur minder slaap is voor kinderen is dus schadelijker dan voor volwassenen.
Andere gevolgen van een slechte nachtrust bij jongeren zouden slechte prestaties op school, emotioneel onstabiel gedrag, en overgewicht, kunnen zijn. In sommige gevallen zou slaaptekort gerelateerd kunnen zijn aan een stijging van het aantal kinderen met ADD (attention deficit disorder) of ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)
Kinderfysiotherapie bij GoFysio
GoFysio geeft ook kinderen professionele begeleiding. Ons ’team Kinderfysiotherapie’ is gespecialiseerd in het revalideren, begeleiden en behandelen van baby’s en kinderen van 0 tot 18 jaar.
Geschreven door: Dorothy Looman
Bronnen: Nu.nl, Goedgevoel.be
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s