Aandacht voor trombose
13 Oktober jl. was het ‘Wereld Trombosedag’. Deze dag stond wereldwijd volledig in het teken van deze aandoening.
Wat is trombose?
Trombose is de vorming van een bloedstolsel in een ader, waardoor de doorstroming van het bloedvat wordt belemmerd. We spreken dan van een veneuze trombose. Een diep veneuze trombose uit zich meestal in de vorm van een trombosebeen. De verschijnselen hierbij zijn over het algemeen pijn in het been, moeite met lopen, een zwelling van het been en het been kan een rood/paarse kleur aannemen.
Raakt een stolsel los, dan spreken we van een longembolie (stolsel in de longvaten) of herseninfarct (stolsel in de hersenen).
Een verhoogde kans op trombose
Tijdens en na een grote operatie is de kans op vorming van bloedstolsels -en dus ook het ontstaan van trombose- groot. Met de juiste maatregelen voor- en na grote operaties neemt dit risico met wel 60 tot 70% af.
Wat kunt u zelf doen om de kans op trombose te verkleinen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het dragen van steunkousen heeft bijvoorbeeld een preventieve werking.
Moet u een grote operatie ondergaan, of bent u lange tijd bedlegerig geweest? In deze gevallen is het van belang dat u zo snel mogelijk probeert weer te lopen. Doet u dit in ieder geval onder professionele begeleiding. GoFysio biedt adequate hulp bij diverse gezondheidsaandoeningen!
Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Nijsmellinghe.nl
Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s