Back to school

De scholen zijn weer begonnen. Het sjouwen van zware boeken, laptops en andere schoolbenodigdheden, zorgt ieder schooljaar bij veel studenten voor rug-, nek- en schouderklachten. Al op jonge leeftijd worden studenten ermee geconfronteerd.

Daarom is het nooit te vroeg om jezelf de juiste gewoontes aan te leren, zodat je onaangename complicaties en de gevreesde bochel op latere leeftijd voor bent!

Kluisje

Kunnen leerlingen op jouw school gebruik maken van een kluisje?  Doen! ’s Ochtends laat je je boeken en materiaal voor de middaglessen in je kluisje achter en tijdens de lunch wissel je je boeken en materialen om voor de middaglessen. Voorkom overgewicht in je rugzak!

Rugzak (op wieltjes)

Een rugzak op wieltjes zou dé oplossing zijn om letsels te voorkomen en een goede houding te behouden… Het herhaaldelijk tillen van zware tassen en rugzakken kan namelijk funest zijn voor je spieren en gewrichten en zou kunnen leiden tot letsel of ongemak. De meeste rollende rugzakken zijn tegenwoordig multifunctioneel en zien er bovendien best leuk uit!

Is een rollende rugzak toch niet ‘jouw ding’, zorg er dan wel voor dat je je rugzak goed afstelt, zodat de hoeveelheid gewicht de minste druk legt op je rug en schouders. Stel de banden zodanig af, dat je rugzak goed past en hoog op je rug hangt. (Laat de rugzak niet hangen tot onder je taille en draag ‘m niet aan één kant van je lichaam. In beide gevallen legt dit extra druk op de schouders en maakt het moeilijk om een goede houding aan te nemen.)

Onderuit zakken

Eenmaal in de schoolbanken, probeer niet onderuit gezakt of voorover hangend op je bureau de les te volgen. Je wordt hier alleen maar sloom van. En als je lichaam vermoeid is, is je geest dat ook. Deze vermoeide, minder oplettende toestand heeft trouwens direct effect op je geheugen, het wordt moeilijker om informatie te onthouden. Door rechtop te zitten zul je je minder moe voelen, waardoor je meer energie over hebt voor de rest van de dag.

De juiste manier van achter je bureau/tafel te zitten is met een rechte rug, parallel aan de rugleuning van je stoel. Probeer je voeten op de grond te plaatsen en je benen in een gebogen houding van 90 graden. Maak je gebruik van een computer of een laptop, zorg dan dat het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. (Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een boek of een andere verhoging gebruiken.)

Plaats het toetsenbord recht voor je en zorg voor voldoende afstand tussen je ogen en het beeldscherm.

GoFysio

GoFysio beschikt over een  ‘kenniscentrum voor arbeid, re-integratie en advies’, dat expert op het gebied van arbeidsomstandigheden en ergonomie.

 

Geschreven door: Dorothy Looman                                                            kenniscentrum-arbeid
Bron: Fysioforum.nl

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.