Hartrevalidatie

De afdelingen Cardiologie en Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC hebben in samenwerking met Capri Hartrevalidatie en Zilveren Kruis een onderzoek gedaan naar het effect van verschillende vormen van hartrevalidatie. Gebleken is dat het volgen van een hartrevalidatieprogramma na getroffen te zijn geweest door een hartinfarct, de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert en de kans om alsnog aan een hartinfarct te overlijden, verkleint.

Verandering van leefstijl en psychische ondersteuning

De cijfers liegen er niet om. In Nederland krijgen zo’n 30.000 mensen per jaar een hartinfarct. Hoewel deze patiënten daarna allemaal hartrevalidatie aangeboden krijgen, doet slechts 40% van hen hier uiteindelijk aan mee. “We zien dat de deelnemers steeds actiever worden. Zo lopen ze uiteindelijk tot wel 1500 stappen meer op een dag’’, aldus Ron van Domburg, klinisch epidemioloog Cardiologie in het Erasmus MC.

Het is de eerste keer dat men in Nederland onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Eerdere onderzoeken vergeleken de deelnemers aan hartrevalidatie, met patiënten die geen revalidatieprogramma volgden. Jaren geleden lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds na een hartinfarct, vaak 3 tot 6 weken in het ziekenhuis verbleven. Tegenwoordig is de opnameduur veel korter, waardoor de conditie minder afneemt. Van Domburg: “Toch blijft hartrevalidatie erg belangrijk, vooral op het gebied van verandering van leefstijl en psychische ondersteuning.“

Geschreven door: Dorothy Looman
Bron: Fysioforum.nl

 

Beweegprogramma hart en vaatziekten bij GoFysio

Hart- en vaataandoeningen zijn één van de grootste gezondheidsrisico’s in Nederland. GoFysio beschikt over een beweegprogramma voor mensen met hart- en vaataandoeningen. 

 

Claudicatio_GoFysio_looptraining_vaatlijdenDit beweegprogramma is gecertificeerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

 

Vragen? Of advies nodig?
Stuur ons een whatsapp bericht

Maak een afspraak of stel een vraag aan GoFysio via WhatsApp op jouw smartphone:

(ma tot vrij 8:00 tot 17:00)

Kom langs!

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak bij een van de vestigingen van GoFysio

Vestigingen

Meer weten? Bezoek onze informatiepagina’s

Hoe werkt het?

De fysiotherapeut

In verschillende Kenniscentra werken de therapeuten samen om de beste zorg voor de patiënt te kunnen realiseren. Daarnaast zijn er ook beweegprogramma’s, groepslessen en trainingen.

Kom langs!

Inloopspreekuur

Op verschillende locaties en tijdstippen kun je bij GoFysio terecht op het Inloopspreekuur. Het inloopspreekuur is bedoeld als je bij acute klachten snel gezien wilt worden door een fysiotherapeut. 

Hoe werkt het?

Zorgverzekeringen

Zorg en Verzekeringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas zijn de regels qua vergoedingen niet altijd even overzichtelijk. Lees meer over de meest voorkomende vragen.